Letnie szaleństwo pomału dobiega końca. Oznacza to, że w nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym będziemy mogli znaleźć nieco więcej czasu na podjęcie się kulinarnych eksperymentów. Zanim zaczniemy wypiekać dynie na pyszne kremowe zupy, lub tworzyć z nich charakterne purée, którym wypełnimy wnętrza ciasteczek, zacznijmy od czegoś prostszego. Oto przepis na puszyste i słodziutkie placuszki jogurtowe.
Aromatyczne placuszki zawsze świetnie się sprawdzają. Najczęściej podawaną formą tej smakowitej przekąski w Polsce są racuchy. Na rynku zaczynają się jednak pojawiać również amerykańskie pancakes oraz ich japońskie wersje. Dzisiaj podpowiemy wam, jak wprowadzić do kuchni lekkiego powiewu świeżości i przyrządzić przysmak, który przypadnie do gustu praktycznie każdemu - a już na pewno dzieciakom. Do przygotowania puszystych, słodziutkich placuszków będziemy potrzebowali:
Po zaopatrzeniu się we wszystkie niezbędne składniki, czas przejść do działania.
Niezależnie od tego, jakim sprzętem kuchennym dysponujemy, przygotowanie jogurtowych placuszków jest banalnie proste. Do stworzenia słodziutkiej przekąski można nawet zaangażować dzieci. W pierwszej kolejności wystarczy połączyć w jednym naczyniu jajko, cukier biały oraz wanilinowy i dokładnie rozmieszać. Następnie małymi porcjami dolewamy oleju i kontynuujemy mieszanie. Kiedy masa zacznie gęstnieć i tracić kolor, oznacza to, że nadszedł czas na dodanie jogurtu. Ponownie przykładamy się do połączenia ze sobą składników, aby po chwili znów móc dorzucić kolejne produkty, którymi są mąka i proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie elementy tworzące deser zostaną ze sobą dokładnie połączone - czy to przy pomocy blendera, czy też innego urządzenia kuchennego - i w cieście nie będą zauważalne żadne grudki, oznacza to, że nadszedł czas na wysmażanie. Na patelni z rozgrzaną oliwą pojedynczo formujemy placuszki. Wielkość wybieramy w zależności od własnych upodobań. Mniejsze kształty mogą doskonale się sprawdzić jako przekąska do szkoły dla dzieciaków. Jeśli jednak chcecie przejść do natychmiastowej konsumpcji, zachęcamy do urozmaicenia potrawy owocami, dżemem, konfiturą, a nawet roztopioną czekoladą. Dobrze sprawdzi się również posypka z cukru pudru. Smacznego.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.