Zapomnij o racuchach. Weź jajka, mąkę i jogurt, aby przygotować niebiańsko puszyste placuszki

Kuchenne eksperymentowanie czas zacząć. Jesienią jesteśmy przyzwyczajeni do unoszącego się w domu zapachu pieczonych jabłek. Jeśli jednak nie jesteście zwolennikami nadmiernej ilości spożywania deserów opierających się o ten produkt, mamy dla was doskonały zamiennik. Skosztujcie placuszków jogurtowych.

Letnie szaleństwo pomału dobiega końca. Oznacza to, że w nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym będziemy mogli znaleźć nieco więcej czasu na podjęcie się kulinarnych eksperymentów. Zanim zaczniemy wypiekać dynie na pyszne kremowe zupy, lub tworzyć z nich charakterne purée, którym wypełnimy wnętrza ciasteczek, zacznijmy od czegoś prostszego. Oto przepis na puszyste i słodziutkie placuszki jogurtowe.

Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud

Puszyste placuszki jogurtowe. Szybki i prosty przepis na pyszne śniadanie, deser lub kolację

Aromatyczne placuszki zawsze świetnie się sprawdzają. Najczęściej podawaną formą tej smakowitej przekąski w Polsce są racuchy. Na rynku zaczynają się jednak pojawiać również amerykańskie pancakes oraz ich japońskie wersje. Dzisiaj podpowiemy wam, jak wprowadzić do kuchni lekkiego powiewu świeżości i przyrządzić przysmak, który przypadnie do gustu praktycznie każdemu - a już na pewno dzieciakom. Do przygotowania puszystych, słodziutkich placuszków będziemy potrzebowali:

  • 175 g mąki pszennej
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Po zaopatrzeniu się we wszystkie niezbędne składniki, czas przejść do działania.

Prosty deser z kilku podstawowych składników. Idealna alternatywa dla szkolnej kanapki

Niezależnie od tego, jakim sprzętem kuchennym dysponujemy, przygotowanie jogurtowych placuszków jest banalnie proste. Do stworzenia słodziutkiej przekąski można nawet zaangażować dzieci. W pierwszej kolejności wystarczy połączyć w jednym naczyniu jajko, cukier biały oraz wanilinowy i dokładnie rozmieszać. Następnie małymi porcjami dolewamy oleju i kontynuujemy mieszanie. Kiedy masa zacznie gęstnieć i tracić kolor, oznacza to, że nadszedł czas na dodanie jogurtu. Ponownie przykładamy się do połączenia ze sobą składników, aby po chwili znów móc dorzucić kolejne produkty, którymi są mąka i proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie elementy tworzące deser zostaną ze sobą dokładnie połączone - czy to przy pomocy blendera, czy też innego urządzenia kuchennego - i w cieście nie będą zauważalne żadne grudki, oznacza to, że nadszedł czas na wysmażanie. Na patelni z rozgrzaną oliwą pojedynczo formujemy placuszki. Wielkość wybieramy w zależności od własnych upodobań. Mniejsze kształty mogą doskonale się sprawdzić jako przekąska do szkoły dla dzieciaków. Jeśli jednak chcecie przejść do natychmiastowej konsumpcji, zachęcamy do urozmaicenia potrawy owocami, dżemem, konfiturą, a nawet roztopioną czekoladą. Dobrze sprawdzi się również posypka z cukru pudru. Smacznego.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: