Chlebek z masłem czosnkowym to popularne czekadełko w restauracjach, które ma zaspokoić pierwszy głód i umilić oczekiwanie na główne danie. Ten sam patent można wykorzystać na domówce lub po prostu przed obiadem, gdy głód bierze górę nad domownikami. Jednak masło czosnkowe sprawdzi się też jako aromatyczny dodatek do wielu dań.
Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!
Jak zrobić masło czosnkowe jak z restauracji?
Wystarczy kwadrans, aby przygotować naturalny, domowy produkt pełen aromatów. Oprócz czosnku sprawdzi się też bukiet ziół. Co kupić do masła własnej produkcji? Poniżej pełna lista składników:
Jak zrobić masło czosnkowe - lista produktów
- 100 g masła
- 10 g czosnku (około 4 ząbki)
- 1 płaska łyżka suszonych ziół
- szczypta soli
Masło czosnkowe - przepis krok po kroku
- Na początek wyjmujemy masło z lodówki. Musi być ono miękkie, w przeciwnym razie nie połączy się odpowiednio z resztą składników.
- Gdy masło jest miękkie, obieramy ząbki czosnku i przecieramy je przez praskę.
- Teraz wystarczy dodać szczyptę soli i łyżeczkę ulubionych ziół.
Tak przygotowanym masłem można smarować świeży chleb w ramach poczęstunku do deski serów lub podawać jako przystawkę przed obiadem, ale nie tylko.
Masło czosnkowe - uniwersalny dodatek
Z czym podawać masło czosnkowe?
- Masło czosnkowe można podsmażyć z warzywami na patelni. Tak otrzymamy zdrowy dodatek do mięsa.
- Aromatyczne masło idealnie połączy się też z makaronem i żółtym serem. To też ciekawe, szybkie i proste połączenie na każdą imprezę.
- Masło czosnkowe na kawałku ryby sprawi, że po upieczeniu stanie się ona smaczna i chrupiąca. W takim zestawie najlepiej smakuje łosoś oraz dorsz.
- Z masłem czosnkowym uda się też każdy grill. Można tak przygotować np. kolby kukurydzy, cukinię, bakłażana i grillowanego kurczaka z pomidorem.
- Na koniec dnia masło czosnkowe to po prostu fantastyczna baza do kanapek z pomidorem i żółtym serem.
- Bagietka z masłem czosnkowym stworzy udany duet z zieloną sałatką.
- Na maśle czosnkowym można też podsmażyć grzanki do zupy.
- Masło czosnkowe warto dodać do klasycznej pomidorowej lub krupniku - w efekcie otrzymamy pożywny posiłek, który zapewni uczucie sytości na dłużej.
- Domowe masło to fantastyczny dodatek do krakersów i paluszków.