Choć naukowcy i dietetycy od dłuższego czasu mówią o negatywnych skutkach jedzenia mięsa, w Polsce nadal ten przysmak cieszy się dużą popularnością. Według danych opublikowanych przez portal agronomist.pl, najczęściej spożywanym rodzajem w naszym kraju jest wieprzowina. Choć popyt na nią mocno spadł w ostatnim czasie, to jednak badania wykazały, że przeciętny Polak zjada aż 45 kilogramów tego mięsa rocznie. Wynik wygląda imponująco, ale nie powinniśmy być z niego dumni. Wieprzowina może bowiem przyczynić się do poważnych problemów ze zdrowiem.
Kotlety schabowe, schab ze śliwką, polędwica czy szynki - to pyszne przysmaki, którymi Polacy zajadają się na co dzień. Choć są bardzo smaczne, to nie wpływają dobrze na nasz organizm. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) kilka lat temu opublikowała raport, według którego nadmierne spożywanie przetworzonej wieprzowiny może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób, takich jak rak jelita grubego i rak żołądka.
W analizie danych z 10 badań oszacowano, że każda 50-gramowa porcja przetworzonego mięsa spożywana dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o około 18 procent
- czytamy w raporcie. Zagrożeń jest jednak więcej. Zjedzenie niewłaściwe przyrządzonego mięsa może być przyczyną pojawienia się w organizmie różnych pasożytów, takich jak włosień kręty (trichinella spiralis) czy tasiemiec uzbrojony. Larwy włosienia dojrzewają w jelicie cienkim i powodują różne nieprzyjemne dolegliwości, między innymi bóle brzucha, biegunkę, osłabienie oraz wymioty. Z kolei objawami zakażenia tasiemcem uzbrojonym są bóle brzucha, wymioty, osłabienie, utrata masy ciała, brak apetytu, biegunki, zaparcia, problemy żołądkowe i awitaminoza.
Zobacz też: Polska kiełbasa podbija międzynarodową scenę. Jest jednym z najlepszych przysmaków świata [LISTA]
Powyższe zagrożenia nie oznaczają jednak, że powinniśmy w zupełności zrezygnować z mięsa. Choć byłoby to najzdrowsze rozwiązanie, to jednak nie każdy potrafi z dnia na dzień zmienić swoją dietę. Ponadto ten rodzaj mięsa ma kilka zalet. Jest doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, zawiera też witaminy z grupy B, w tym tiaminę, wspierającą metabolizm węglowodanów. W wieprzowinie znajdziemy również wartościowe minerały, na przykład cynk, selen i żelazo hemowe. Jeśli chcesz nadal spożywać mięso wieprzowe, lepiej ogranicz jego ilość i zmień kilka nawyków.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.