• Link został skopiowany

Szybki przepis na kotlety mielone. Dodaj to do mięsa, a będą chrupiące i soczyste jak u babci

Jak zrobić dobrego kotleta mielonego? Choć to danie od lata pojawia się w polskich domach, to nie każdemu wychodzi. Sztuką jest zrobienie kotletów, które będą chrupiące, ale jednocześnie soczyste w środku. Przedstawiamy przepis, który zawsze wychodzi doskonale.
kotlety mielone (zdj. ilustracyjne)
Pawel Kacperek/istock

Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Są chrupiące na wierzchu i miękkie w środku, dlatego tak chętnie pichcimy je na obiady rodzinne. Co więcej, można je podawać w różnymi dodatkami. Świetnie smakują z ziemniakami czy kluskami, tworząc tym samym pyszny i pożywny posiłek. Niektórzy jednak nie wiedzą, jak dobrze doprawić kotlety, aby były aromatyczne i wyraziste w smaku. Sprawdź nasz przepis.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mielone: przepis. Co dodać do kotletów mielonych, żeby były soczyste?

Przygotowanie kotletów mielonych jest bardzo proste. Składniki znajdziemy w każdym sklepie, jednak szczególną uwagę trzeba zwrócić na mięso. Najsmaczniejsze kotlety wychodzą z łopatki wieprzowej, ale sprawdzi się też karkówka. Jeśli nie lubisz lub z powodów zdrowotnych nie możesz jeść czerwonego mięsa, w sklepach znajdziesz też mielony drób. Czego potrzebujemy do kotletów? Oto lista produktów:

  • kilogram mięsa mielonego,
  • czerstwa bułka kajzerka,
  • dwa jajka,
  • dwie cebule,
  • dwa ząbki czosnku,
  • szklanka mleka,
  • bułka tarta,
  • przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
  • olej do smażenia.

Zobacz też: Prosty obiad na każdy dzień. Jak zrobić kluski śląskie? Będziesz potrzebować tylko pięciu składników

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były miękkie i puszyste? Prosty przepis na obiad

  1. Na początek porwij bułkę na mniejsze kawałki, przełóż je do miski i zalej mlekiem. Możesz też użyć zwykłej wody lub bulionu.
  2. Gdy bułka się moczy, pokrój cebulę na drobną kostkę, a następnie zeszklij ją na maśle.
  3. Upewnij się, że bułka jest dokładnie namoczona. Pamiętaj, że nie może być sucha w środku. Gdy jest gotowa, ostrożnie odciśnij ją z nadmiaru płynu.
  4. Do dużej miski włóż mięso mielone, cebulę i bułkę. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj aż do połączenia składników. Jeśli mięso zacznie się kleić podczas wyrabiania, polej je odrobiną wody gazowej, która spulchni masę. Jeśli jednak całość jest za rzadka, dodaj dwie łyżki bułki tartej.
  5. Gotową masę podziel na mniejsze części i nadaj im owalny kształt. Następnie obtocz każdy kotlecik w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na niewielkim ogniu. Gdy kotlety zrobią się rumiane, przewróć je na drugą stronę.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:

Komentarze (0)

Szybki przepis na kotlety mielone. Dodaj to do mięsa, a będą chrupiące i soczyste jak u babci

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).