W okresie Wielkanocy większość przygotowywanych dań składa się z jajek, warzyw i kiełbasy. To smaczne potrawy, ale jedząc je przez kilka dni z rzędu można się już znudzić. Jeśli w tym "gorącym" czasie marzysz o przygotowaniu czegoś innego, co będzie jednocześnie pysznym, pożywnym i sycącym posiłkiem, to przygotuj krokiety ziemniaczane z kapustą i mięsem mielonym.
Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane
Pomysł na obiad z mięsa mielonego. Co dodać do krokietów ziemniaczanych?
W przypadku standardowych krokietów podstawę stanowią naleśniki, które trzeba najpierw usmażyć. Ten etap zajmuje najwięcej czasu i często zniechęca do gotowania. Krokiety ziemniaczane są zatem świetną alternatywą, ponieważ wystarczy obrać i ugotować ziemniaki, dodać kilka składników i ciasto gotowe. Jego przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż w przypadku tradycyjnego przepisu. Z kolei farsz z kapusty i mięsa mielonego jest bardzo łatwy do zrobienia i przede wszystkim smaczny. Takie krokiety są pożywne i sycące, więc twoja rodzina będzie zachwycona.
Zobacz też: Pomysł na obiad bez mięsa. Twoja rodzina pokocha te kotlety. Zasmakują zwłaszcza miłośnikom pierogów
Jak zrobić proste kotlety ziemniaczane? Pomysł na kolację
Składniki na ciasto:
- 1 kilogram ziemniaków,
- 200 gramów żółtego sera,
- 2 jajka,
- 250 gramów mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 400 gramów mięsa mielonego,
- 400 gramów kiszonej kapusty,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki dodatkowe:
- 2 jajka,
- 200 gramów bułki tartej,
- olej do smażenia.
Jak zrobić farsz na krokiety z mięsem i kapustą? Postępuj zgodnie z przepisem
- Na początek przygotowujemy ciasto. W tym celu należy obrać i ugotować ziemniaki do miękkości. Gdy ostygną, rozgniatamy je na puszyste purée.
- Do ziemniaków wsypujemy starty na drobnych oczkach żółty ser, wbijamy jajka, wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy sól. Całość dokładnie wyrabiamy na gładką masę bez grudek.
- Teraz pora na farsz. Kapustę należy wypłukać pod wodą, a następnie odcisnąć z nadmiaru płynu i posiekać. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy na drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po około trzech minutach dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy mięso będzie wysmażone, przekładamy je do miski z kapustą i dodajemy posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Masę ziemniaczaną dzielimy na około 12 równych części. Każdą z nich formujemy na kształt placka, na środku którego kładziemy łyżkę farszu. Krokieta dokładnie zlepiamy i obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Patelnię z olejem dokładnie rozgrzewamy i układamy na niej porcje. Gdy krokiety będą zarumienione z każdej strony, to znak, że są gotowe.
- Gotowe krokiety najlepiej przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.