Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez pysznego żurku. Tym, co nadaje mu wyrazistego smaku i charakterystycznego aromatu, jest oczywiście zakwas. To podstawa w przepisie na tę zupę, jednak przygotowanie go bywa problematyczne. Zaczyn musi bowiem leżakować przez kilka dni, aby nabrać odpowiedniej konsystencji. W sklepach znajdziemy sporo gotowych produktów, jednak nie są one tak smaczne jak domowe wyroby. Sprawdź, jak przygotować pyszny zakwas na ostatnią chwilę.
Zakwas powstaje w wyniku fermentacji mąki żytniej z wodą, wzbogaconych wyrazistymi w smaku przyprawami. Co ważne, im wyższy typ mąki, tym aromat zupy będzie intensywniejszy. Najlepiej wybrać typ 2000, czyli mąkę żytnią razową zawierającą 2 procent substancji mineralnych. Sprawdzi się też mąka żytnia chlebowa typ 720. Cały proces fermentacji trwa kilka dni, dlatego za jego przygotowanie trzeba zabrać się odpowiednio wcześnie. Jeśli zaczniesz teraz, jeszcze zdążysz przed Wielkanocą.
Zobacz też: Pomysł na obiad bez mięsa. Twoja rodzina pokocha te kotlety. Zasmakują zwłaszcza miłośnikom pierogów
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowanie zakwasu na żurek, to:
Tak przygotowany zakwas będzie gotowy po pięciu dniach. Możesz wlać go od razu do zupy lub zakręcić słoik, schować do lodówki i zostawić na później. W niższej temperaturze wytrzyma nawet kilka tygodni. Jeśli jednak wyczujesz, że zaczyn ma nietypowy kolor, nieprzyjemny zapach lub pojawiła się na nim pleśń, to znak, że już się zepsuł i trzeba go wyrzucić.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.