• Link został skopiowany

Pomysł na obiad z makaronem. Jest bardzo prosty, a smakuje jak z włoskiej restauracji

Nie masz pomysłu na obiad? Ten przepis na makaron ze szpinakiem, kurczakiem i sosem warzywnym prawdopodobnie na stałe zagości w twoim menu. Jest bardzo prosty, składniki są tanie, a w kuchni spędzimy maksymalnie 20 minut.
makaron z kurczakiem (zdj. ilustracyjne)
istock/Julia Nagy

Makaron jest podstawą włoskiej kuchni, którą Polacy od lat się zajadają. Swoją popularność zawdzięcza temu, że można go przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale pasuje zarówno do dań mięs, jak i warzyw, a najlepiej wychodzi, gdy połączymy wszystkie te składniki. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to wypróbuj nasz przepis na pyszny makaron z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Co można jeść na obiad z makaronem? Przygotuj to pyszne danie z kurczakiem i warzywami

Danie, o którym mowa, jest nie tylko smaczne, ale też proste w przygotowaniu. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć kurczaka, zblendować warzywa i gotowe. To właśnie sos gra tutaj największą rolę. Papryka i pomidory powinny być świeże, aby podczas miksowania wydobyć z nich jak najwięcej aromatu. Dodatek fety i sera sprawi, że całość będzie gęsta i aksamitna.

Zobacz też: Dlaczego biszkopt wychodzi suchy? Wiele osób popełnia ten błąd. Tak uratujesz swoje ciasto

Jakie warzywa dodać do makaronu z kurczakiem? Przepis na to danie jest bardzo prosty

Składniki, jakich potrzebujemy do tego przepisu, to:

  • 500 gramów mięsa z piersi kurczaka,
  • 2 czerwone papryki,
  • puszka pomidorów lub 500 gramów świeżych pomidorów,
  • mała papryczka chili,
  • średnia cebula,
  • 200 gramów świeżego szpinaku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 procent.
  • 100 gramów sera feta,
  • cytryna,
  • sól, pieprz, suszona bazylia, oregano i słodka papryka,
  • 300 gramów ulubionego makaronu,
  • 2 łyżki startego twardego sera, na przykład parmezanu lub grana padano.

Szybkie pomysły na obiad. Zrób makaron z kurczakiem w sosie warzywnym

  1. Najpierw kroimy kurczaka w kostkę, przekładamy go do miski i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy w taki sposób, aby przyprawy pokryły mięso. Później odstawiamy je do zamarynowania.
  2. W międzyczasie zabieramy się za składniki do sosu. Wycinamy z papryk gniazda nasienne i kroimy warzywa w kostkę, tak samo tniemy cebulę, pomidory i papryczkę chili. Czosnek drobno siekamy, a liście szpinaku opłukujemy pod wodą. 
  3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość  oleju lub oliwy i smażymy kurczaka. Gdy mięso zmieniło już kolor z różowego na białe, dodajemy szpinak i podsmażamy jeszcze chwilę, aż lekko zwiędnie. Później przekładamy wszystko z patelni do miski.
  4. Na tej samej patelni zaczynamy smażyć cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodajemy papryki, pomidory i przyprawy. Wszystko trzymamy na średnim ogniu tak długo, aż papryka zmięknie, a pomidory zaczną się rozpadać.
  5. W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron. Co ważne - trzeba zachować szklankę wody, w której się gotował.
  6. Do podsmażonych warzyw dodajemy śmietankę i trochę sera feta. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut, a następnie przekładamy do blendera. Dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i miksujemy wszystko na gładki krem.
  7. Zblendowany krem ponownie przekładamy na patelnię, dodajemy kurczaka oraz makaron. Zmniejszamy moc palnika i całość dusimy jeszcze przez około 5 minut, by smaki się połączyły. Po przełożeniu jedzenia na talerz ścieramy na każdą porcję odrobinę twardego sera. 

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: