Kraków: Podwawelski przysmak w rankingu najlepszych na świecie. Kupisz go za grosze

Polska kuchnia smakuje nie tylko naszym rodakom, ale również obcokrajowcom. Potwierdzeniem tego faktu może być fakt, że podwawelski przysmak znalazł się ostatnio na liście 100 najlepszych wypieków świata. Chleb prądnicki znany jest już od wieków i został wpisany jako produkt tradycyjny.

Krakowski przysmak znalazł swoje miejsce na liście 100 najlepszych rodzajów pieczywa na całym świecie. Jest on jedynym reprezentantem Polski, który znalazł się w rankingu. Może być to zaskoczeniem, zwłaszcza dla osób, które uważają nasz rodzimy chleb za najlepszy na świecie

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Chleb prądnicki wśród stu najsmaczniejszych na świecie. Wypieka się go od lat

Chleb prądnicki znany jest od wieków. Pisał o nim nawet Jan Długosz - XV-wieczny polski historyk i kronikarz - ale niektórzy historycy twierdzą, że wzmianki o nim można znaleźć już w zapiskach z XIII wieku. Owo pieczywo jest prawdziwym przysmakiem podwawelskich piekarni. Potwierdza to jego obecność na liście popularnego kulinarnego serwisu "Taste Atlas". Chleb prądnicki znalazł się w gronie 100 najlepszych na świcie. Z pewnością napawa to dumą Krakowskich piekarzy. Żytnio-pszenny chleb znalazł się na 47. pozycji w gronie stu najlepszych rodzajów pieczywa. Warto zaznaczyć, że ten wypiek w 2015 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także na listę produktów chronionych Unii Europejskiej. Nazwa tego produktu wzięła się od niegdysiejszej wsi Prądnik, która obecnie jest jedną z dzielnic Krakowa. Podobno  król Stanisław August Poniatowski miał go podawać w trakcie swoich obiadów czwartkowych. Ten chleb powstaje na bazie mąki żytniej i pszennej, gotowanych ziemniaków, a także świeżych drożdży i zakwasu żytniego, który powinien być wyraźnie wyczuwalny w smaku. Trwałość tego chleba jest stosunkowo długa - może wynosić nawet dwa tygodnie. Ciekawostką jest, że z jego spożyciem warto poczekać do następnego dnia po wypieczeniu.

Wiemy, jakie wypieki znalazły się w najlepszej dziesiątce. Prezentuje się dość egzotycznie 

Serwis "TasteAtlas" założony został w 2015 roku przez chorwackiego dziennikarza Matija Babicia. Chciał w ten sposób zagospodarować internetową niszę w segmencie przewodników po restauracjach serwujących kuchnię tradycyjną i regionalną. Pierwsza 10 najlepszych chlebów na świecie jest dość egzotyczna. Można znaleźć na niej wypieki z Europy, Azji czy Ameryki Południowej. Część z nich jest dobrze znana polskiemu konsumentowi, ponieważ można je znaleźć w wielu piekarniach i restauracjach w naszym kraju, zwłaszcza tych specjalizujących się w kuchniach regionalnych. Pierwsza 10 prezentuje się następująco:

  1. Roti canai (Malezja)
  2. Pan de bono (Kolumbia)
  3. Naan z masłem i czosnkiem (Indie)
  4. Nan-e barbarii (Iran)
  5. Pão de queijo (Brazylia)
  6. Bagietka (Francja)
  7. Naan (Indie)
  8. Piadina Romagnola (Włochy)
  9. Marraqueta (Chile)
  10. Pan de yuca (Kolumbia)
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.