Tym daniem zajada się cały świat. Kto je wymyślił? Zajadłą kłótnię między rodzinami rozstrzygnie sąd

Niektóre dania są warte nie tylko grzechu, ale i pozwu do sądu. Właściciele dwóch restauracji od dawna toczą spór na temat tego, kto wymyślił słynną indyjską potrawę. Kłótnia stała się już tak zacięta, że obie rodziny postanowiły udać się z tym problemem do sądu.

Jednym z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej jest butter chicken. Potrawę dostaniemy w niemal każdej restauracji z tej części świata, ponieważ jest uniwersalna, prosta i zawsze się sprawdza. Choć cieszy się ogromnym zainteresowaniem, ostatnio narosło wokół niej sporo kontrowersji. Dwie rodziny rozpoczęły spór na temat tego, kto wymyślił słynne danie. Kłótnia eskalowała do tego stopnia, że skończyła się w sądzie.

Zobacz wideo Kurczak pieczony z warzywami

Czym jest słynne butter chicken? To danie podbiło kubki smakowe na całym świecie

Na początek warto wyjaśnić, czym jest słynne curry butter chicken. To potrawa, w której główną rolę gra kurczak. Mięso marynuje się w jogurcie, czosnku, paście imbirowej, oliwie, kurkumie, chili i przyprawie garam masala. Następnie kroi się je w kawałki, smaży i podaje z gęstym sosem przygotowanym z pomidorów, śmietany, masła i przypraw wykorzystanych poprzednio do marynaty. Do tego serwuje się zwykle ryż lub chlebek naan. Danie jest proste, ale bardzo smaczne, dlatego ludzie tak chętnie zajadają się nim nie tylko w Indiach, ale na całym świecie. Nic zatem dziwnego, że właściciele dwóch restauracji postanowili rozstrzygnąć, kto jest autorem kultowego jedzenia.

Spór o butter chicken trafił do sądu. Restauracje walczą o zasługi

Po jednej stronie sporu o butter chicken stanęła rodzina, która od wielu lat prowadzi w Delhi restaurację Moti Mahal. Lokal cieszy się dużym powodzeniem, a wśród gości można wyróżnić m.in. byłego prezydenta Stanów Zjednoczonych Richarda Nixona. Nic zatem dziwnego, że według właścicieli to ich krewny stoi za przepisem na kultowe danie. Autorem miał być Kundan Lal Gujral, który w latach 30. założył restaurację. Rodzina złożyła do sądu pozew przeciwko konkurencyjnej sieci knajp Daryaganj, oskarżając ją o przywłaszczenie sobie zasług dotyczących pomysłu na butter chicken. Ponadto właściciele Moti Mahal twierdzą, że Daryaganj skopiowało od nich układ strony internetowej. W związku z tym domagają się 240 tys. dolarów odszkodowania.

Kto wyjdzie z tej walki zwycięsko? Sędzia będzie mieć trudności

Obie firmy są przekonane o swojej racji. Zarówno jedni, jak i drudzy, twierdzą, że to właśnie u nich wymyślono butter chicken.

Nie można odebrać komuś jego dziedzictwa. To danie zostało wynalezione, gdy nasz dziadek był w Pakistanie

- powiedział dyrektor zarządzający Moti Mahal Monish Gujral, cytowany przez portal news.sky.com. Z kolei właściciele restauracji Daryaganj twierdzą, że członek ich rodziny również przyczynił się do stworzenia potrawy. Nieżyjący już Kundan Lal Jaggi miał bowiem przed laty współpracować z Gujralem i w 1947 roku prowadzić z nim restaurację w Delhi, w której wymyślono danie.

To nietypowy, wyjątkowy przypadek. Naprawdę nie wiadomo, kto stworzył pierwsze danie butter chicken. Sąd będzie miał trudności i będzie musiał polegać na poszlakach

- stwierdził Ameet Datta, prawnik zajmujący się własnością intelektualną.

Więcej o:
Copyright © Agora SA