Prowadzenie restauracji to wbrew pozorom bardzo ciężka praca, szczególnie jeśli zależy nam na wysokiej jakości dań i obsługi. Nagrodą są nie tylko dobre opinie gości czy kolejka przed wejściem, ale także nieco bardziej oficjalne uznania. Najlepsze lokale otrzymują prestiżową gwiazdkę Michelin, a także trafiają do rankingu World’s 50 Best Restaurants. "Kulinarne Oscary" są rozdawane każdego roku i właśnie opublikowano tegoroczną listę zwycięzców.
World’s 50 Best Restaurants to prestiżowy ranking, w którym chce znaleźć się niemal każdy właściciel lokalu gastronomicznego. O wpisie na listę decyduje 1080 ekspertów z branży restauracyjnej. Są to zarówno krytycy, jak i autorzy książek kulinarnych, właściciele restauracji czy szefowie kuchni. Ranking jest aktualizowany każdego roku, a już teraz można sprawdzić tegoroczny spis. Która restauracja została uznana za najlepszą na świecie? Pierwsze miejsce przypadło hiszpańskiemu lokalowi Disfrutar, znajdującemu się w Barcelonie. Choć jego historia liczy dopiero 10 lat, to już zdążył zaskarbić sobie sympatię klientów i znawców gastronomii. W restauracji znajdują się dwa menu, a każde z nich zawiera około 30 różnych potraw. Pierwsze z nich to zbiór klasycznych dań, będących wizytówką lokalu, między innymi pączek z kawiorem lub mrożona kanapka gazpacho. Druga karta, zwana festiwalową, jest "najnowszym przejawem nieograniczonej kreatywności zespołu, zawsze popartej skrupulatnymi badaniami kulinarnymi".
Kilka odwiecznych klasyków zachowało swoje miejsce obok nowszych kreacji, w tym mątwy w stylu tajskim z kokosem wielosferycznym i kabaczkiem ze spaghetti z kombu, migdałami i winogronami
- czytamy na stronie rankingu.
Hiszpania została w tym roku szczególnie wyróżniana, bowiem drugie miejsce również przypadło lokalowi z tego kraju. Otrzymała je restauracja Asador Etxebarri, zlokalizowana w górskiej miejscowości Atxondo, w Kraju Basków. Na miejscu można skosztować lokalnych przysmaków, przygotowywanych w nieco finezyjny sposób. Są to między innymi małe węgorze i ogórek morski z zieloną fasolką.
Na trzecim miejscu uplasowała się z kolei francuska restauracja Table by Bruno Verjus, znajdująca się w Paryżu. Prowadzi ją doświadczony kucharz, słynący z nietuzinkowych połączeń smakowych, takich jak czekoladowa tartaletka z kremem z kaparów i kawiorem czy ciastko madeleine zanurzone w oliwie z oliwek.
Pierwsze dziesięć pozycji w rankingu to:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.