Pomimo dość wysokiej ceny na rodzimym rynku, parmezan jest jednym z najchętniej wybieranych serów do przeróżnych dań kuchni włoskiej i nie tylko. Nie ma się zresztą co dziwić. W końcu zachwyca podniebienie mocnym, charakterystycznym smakiem, a przy tym potrafi być naprawdę wydajny, jeśli chodzi o jego ilość. W tym wszystkim warto jednak wiedzieć, że nie powinniśmy pozbywać się jego skórki, która jest co prawda twarda i trudna w gryzieniu, ale wciąż nadaje się do wykorzystania.
Parmezan, znany również jako Parmigiano Reggiano, to włoski specjał o długiej historii. Ser pochodzi z północnej części Italii, gdzie był produkowany przez mnichów już w XI wieku. Co interesujące, od tamtego czasu proces produkcji nie zmienił się szczególnie bardzo. Parmezan to ser przyrządzany wyłącznie z mleka krowiego i musi przejść naprawdę długi proces dojrzewania. Jego unikalny smak zaś bierze się ze specjalnej diety krów Razza Reggiana oraz namaczania w solance. W kuchni Parmigiano Reggiano dodajemy do spaghetti, risotto, lasagne, czy różnych zup. Najczęściej pozbywamy się przy tym trudnej do pogryzienia skórki. Jest to jednak spory błąd. Włosi spokojnie znajdują dla niej zastosowanie do wzbogacenia smaku sosów, czy głównych dań. Możemy więc wziąć z nich przykład. Sprawdź, jaki obiad uratujemy charakterystycznym posmakiem parmezanu.
Starkowana lub pokrojona na mniejsze kawałki skórka parmezanu to doskonała przyprawa do wielu dań, nie tylko kuchni włoskiej. Najlepiej sprawdza się w zupach, którym potrafi nadać prawdziwą głębię smaku i intensywność. Jeśli więc gotujemy rosół i czegoś nam w nim brakuje, spróbujmy dodać odrobinę sera. Zbyt delikatna potrawa nabierze dzięki temu charakteru i będzie smakować o niebo lepiej. Parmezan możemy również bardzo drobno zmielić w młynku do kawy lub pieprzu. Powstałe drobinki doskonale nadadzą się jako dodatek do kanapek, sałatek, makaronów, a nawet mięsa. Możemy również pokusić się o przyrządzenie sosu serowego. Co więcej, parmezan doskonale sprawdza się także jako składnik słodkich deserów. Idealnie pasuje do takich owoców, jak gruszka czy figa. To naprawdę proste i szybkie sposoby, dzięki którym nie zmarnujemy kosztownego dodatku, a równocześnie podkręcimy smak przyrządzanych przez nas dań.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.