• Link został skopiowany

Zapomnij o wieży Eiffla. Paryż zaprasza do nowej atrakcji. To prawdziwa gratka dla miłośników sera

Francja słynie z wyjątkowej kuchni, finezyjnych dań i przepysznych przysmaków. Na czele długiej listy smacznych produktów z tego kraju stoi oczywiście ser. Już wkrótce będzie można lepiej przyjrzeć się jego historii, bowiem w Paryżu powstaje właśnie unikatowe Muzeum Sera.
ser (zdj. ilustracyjne)
istock/Oleksandr Hrytsiv

Wiele osób uważa, że Paryż jest już przereklamowany. Wieża Eiffla, Łuk Triumfalny, Luwr czy katedra Notre Dame - to wszystko już widzieliśmy albo znamy z filmów i zdjęć publikowanych w mediach społecznościowych. Jeśli jednak planujesz w najbliższym czasie wycieczkę do tego pięknego miasta i chcesz zobaczyć coś oryginalnego, to trafiłeś na odpowiedni moment. W mieście otwiera się właśnie unikatowe muzeum francuskiego sera. To będzie jedyny taki obiekt na świecie.

Zobacz wideo Camembert w cieście

Jakie muzea warto zobaczyć w Paryżu? Koniecznie odwiedź to miejsce

13 czerwca w Paryżu otworzy się nowa atrakcjaMusée du Fromage, czyli po prostu Muzeum Sera, to prawdziwa gratka dla miłośników wykwintnego jedzenia. Autorem projektu jest Pierre Brisson, właściciel Paroles de Fromagers, czyli firmy, która od ponad dziesięciu lat organizuje różne warsztaty, spotkania i wykłady na temat sera. Samo muzeum powstanie w dawnym budynku restauracji Nos Ancêtres Les Gaulois na wyspie Saint-Louis w czwartej dzielnicy. Celem stworzenia tego typu atrakcji jest nie tylko zaznajomienie ludzi z historią tego jedzenia i przedstawienie różnych odmian oraz dań, ale przede wszystkim uczczenie bogatego dziedzictwa serowego Francji i jej rzemieślników. Właściciele chcą w ten sposób zachęcić ludzi z całego świata do odkrywania nowych smaków, a także zainspirować ich do zainteresowania się branżą serową. Co czeka na gości tego unikatowego muzeum?

Ile rodzajów sera produkuje się we Francji? Wszystkiego dowiesz się w tym muzeum

Jak podaje portal ifrancja.fr, na początku zwiedzania muzeum goście poznają historię francuskiej kultury serowej. Pomogą im w tym liczne wystawy multimedialne oraz interaktywne instalacje. Następnie będzie można z bliska przyjrzeć się produkcji sera oraz innych potraw przygotowywanych za pomocą tego składnika. Goście spotkają się także z rzemieślnikami, którzy na co dzień pracują w tej branży i doskonale wiedzą, z jakimi trudami się wiąże. W budynku znajdą się także sale do prowadzenia warsztatów edukacyjnych, a na koniec odbędzie się degustacja. To szczególnie ważny punkt wycieczki, bowiem w tym kraju produkuje się około 400 różnych rodzajów sera. Na samą myśl o tej przygodzie cieknie ślinka, dlatego nie ma wątpliwości, że muzeum okaże się turystycznym strzałem w dziesiątkę. Wejście jest oczywiście płatne, a ceny biletów prezentują się następująco:

  • osoby dorosłe: 20 euro,
  • dzieci w wieku od 12 do 17 lat, studenci, osoby poszukujących pracy i osoby z niepełnosprawnością: 17 euro,
  • dzieci w wieku od 5 do 11 lat: 13 euro.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: