Jest łudząco podobny do smardza, ale nie można go jeść. Po tym poznasz tego trującego grzyba

Nie trzeba czekać do późnego lata czy jesieni, aby wybrać się na grzybobranie. W polskich lasach grzyby w maju to nic nadzwyczajnego. Obecnie w lasach możemy znaleźć smardze. Jednak powinniśmy uważać, ponieważ istnieje podobny do niego grzyb, który jest trujący. Jak je rozróżnić? Wyjaśniamy!

Niektóre lasy już teraz oferują całą gamę grzybów, które można zbierać. Jednak powinniśmy być ostrożni, ponieważ nie wszystkie z nich są jadalne. Grzybiarze ostrzegają przed piestrzenicą kasztanowatą.

Zobacz wideo Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Choć przypomina smardz jadalny, to nim nie jest. Piestrzenica kasztanowa to mocno trujący grzyb

Piestrzenica kasztanowa jest nietypowym grzybem, który pojawia się na przełomie kwietnia i maja. Inaczej nazywana jest ona "babim uchem". Zazwyczaj grzyby te rosną w piaszczystych lasach sosnowych, świerkowych, na nizinach oraz terenach podgórskich, spotykane są również na zrębach i uprawach leśnych. Te okazy nie należą do typowych kapeluszowych grzybów. Ich ciemnobrązowe owocniki są nieregularnie pofałdowane. Piestrzenica kasztanowa jest silnie trującym grzybem, w którego składzie znajduje się wiele szkodliwych dla zdrowia substancji. Należy do nich gyromitryna, która powoduje uszkodzenie szpiku kostnego, wątroby, śledziony oraz nerek. Oprócz tego może doprowadzić do zaburzeń układu pokarmowego i trawiennego. Jej spożycie może sprzyjać rozwojowi nowotworów i trwale uszkodzić wzrok. Piestrzenica kasztanowa jest niezwykle podobna do popularnego grzyba smardza.

Piestrzenica kasztanowata a smardz. Różnice pomiędzy jadanym a trującym grzybem

Smardze należą do grzybów objętych ochroną w Polsce. Są jadalne, ale należą do kategorii grzybów i roślin rzadkich. Ich smak jest charakterystyczny i wyjątkowy i nie wymagają one obgotowywania. Łatwo można je pomylić z piestrzenicą kasztanową. Łacińska nazwa tego grzyba jest bardzo myląca, ponieważ zawiera określenie esculenta, czyli jadalna. Surowa piestrzenica jest śmiertelnie trująca, obgotowana i suszona, bywała jadana, ale wciąż może doprowadzić do silnego zatrucia. Ten grzyb zawiera substancję lotną, która może otruć podczas obgotowywania. Owocniki smardzów przypominają plaster miodowy, a owocniki piestrzenicy są bardziej pofałdowane. Dodatkowo, kolor piestrzenicy jest ciemniejszy, zamiast beżu i brązu jej barwa przypomina bardziej bordo lub czerwień. Oprócz tego piestrzenica najczęściej jest nieco niższa i rośnie tuż przy podłożu.

Więcej o: