Rogal świętomarciński. Przepis, który zachwyci Poznaniaków i nie tylko. To prawdziwa bomba kaloryczna

Dzień Niepodległości w Wielkopolsce obchodzony jest na słodko. Rogal marciński to przysmak, którym 11 listopada zajadają się wszyscy Poznaniacy. Zdradzamy, co powinien zawierać rogal świętomarciński, przepis do samodzielnego wypieku, a także ile kalorii dostarczy nam jego zjedzenie.

11 listopada w większości kraju to czas poważnych uroczystości. W Wielkopolsce jednak atmosfera jest wówczas bardziej radosna. Związane to jest z obchodami Dnia Świętego Marcina i ulicy Święty Marcin w Poznaniu, które przypadają w tym właśnie dniu. Według legendy Święty Marcin był rzymskim legionistą, który pewnego dnia oddał żebrakowi własny płaszcz. Sam rogal świętomarciński ma natomiast nawiązywać do podkowy, którą zgubił koń świętego. Smakołyk ten można kupić w niemal każdej piekarni, a nawet sklepach spożywczych, ale warto też spróbować upiec go samemu.

Zobacz wideo Liczne atrakcje w Poznaniu. Miasto doceniono za granicą

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.

Rogal świętomarciński: kcal, które wcale nie są takie puste. Co tradycyjnie zawiera rogal marciński?

Prawdziwy rogal świętomarciński musi posiadać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Do jego uzyskania konieczne jest spełnienie dwóch kryteriów. Po pierwsze, ten tradycyjny wypiek musi być zrobiony z ciasta półfrancuskiego. Ponadto jego nadzienie powinno mieć określony skład: biały mak, migdały, cukier, masło, śmietanę, rodzynki, suszone daktyle lub figi, orzechy, wanilię i skórkę pomarańczową. Warto dodać, że rogal marciński jest raczej ciężką przekąską, i to dosłownie. Waży on bowiem około 250 gramów. Jeśli zaś chodzi o kaloryczność, to taka przyjemność dostarczy nam około 1200 kalorii. Oczywiście są to wartości przybliżone. Nie każdy rogal będzie posiadać certyfikat, a to może wpływać zarówno na jego skład, jak i wagę, co bezpośrednio przekłada się właśnie na kaloryczność.

Rogal świętomarciński przepis. Te rogale marcińskie zachwycą najbardziej wybrednych

Przygotowywanie rogali świętomarciński dzieli się na trzy główne etapy: ciasto, nadzienie i sam wypiek. Według portalu Haps.pl do przygotowania ciasta jest potrzebne:

  • mleko - szklanka,
  • cukier - 3 łyżki,
  • jajko - sztuka,
  • masło - 220 g,
  • mąka - 3,5 szklanki,
  • aromat waniliowy - pół łyżeczki,
  • szczypta soli,
  • 30 g drożdży.

Najpierw należy mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Kolejny krok to dodanie ciepłego mleka, roztopionego masła i aromatu. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto, które zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 × 15 cm i rozsmarować na nim masło. Następnie składamy 1/3 ciasta tak, aby przykryła górę, zlepiamy brzegi ciasta, obracamy o 90 stopni i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 × 15 cm. Złożenie powtarzamy trzykrotnie, po czym ciasto ponownie owijamy w folię i jeszcze raz wkładamy do lodówki, tym razem na około 45 minut. Proces powtarzamy jeszcze trzy razy, skracając czas w lodówce do pół godziny. Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto zostawiamy w lodówce na pół dnia. Do nadzienia z kolei potrzebujemy następujące produkty:

  • biały mak - 300 g,
  • masa marcepanowa - 100 g,
  • śmietana 18% - 2 łyżki,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki,
  • cukier puder - ¾ szklanki,
  • biszkopty - 3 podłużne sztuki,
  • orzechy włoskie - 100 g,
  • migdały - 100 g.

Migdały najpierw zalewamy wrzątkiem, a po chwili obieramy je ze skórki. Sparzyć wrzątkiem należy również mak i orzechy, które po kwadransie odcedzamy na sitku. W kolejnym kroku mielimy bakalie oraz mak, a także dodajemy marcepan i cukier puder. Po wymieszaniu dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy do uzyskania plastycznej masy.

Gdy zakończymy już etapy przygotowywania ciasta i nadzienia, możemy przejść do właściwego wypieku. Ciasto z lodówki należy wyjąć około 20 minut wcześniej. Po tym czasie rozwałkowujemy je na 65 x 35 cm, a otrzymany prostokąt kroimy na 12 trójkątów. Na każdym z nich rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy ciasto do 1/3 całości. Wtedy pośrodku robimy nacięcie i zwijajmy rogala w całość. Po zakończeniu układamy rogale na blasze z zachowaniem odstępów i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Na koniec nasze przysmaki pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni, a po ostygnięciu dekorujemy lukrem z dodatkiem aromatu cytrynowego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA