Najpopularniejsze polskie potrawy wielkanocne. Must have na świątecznym stole
Jedną z najważniejszych tradycji wielkanocnych w wielu polskich domach jest święcenie pokarmów. W tradycyjnym koszyczku wielkanocnym najczęściej pojawiają się symboliczne pokarmy takie jak jajka, kiełbasa (lub szynka), sól, chrzan, ocet itd. Różne potrawy i dania znajdziemy także na świątecznym stole.
Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia
Niezmiennym elementem Wielkanocy są faszerowane jajka. Ich nadzienie to najczęściej mieszanka na bazie żółtka z majonezem, musztardą, przyprawami i szynką. Oprócz jajek na wielkanocnym stole pojawiają się też tradycyjny żurek, sałatka jarzynowa, bigos oraz biała kiełbasa (podawana z żurkiem lub jako dodatek do innych dań wielkanocnych).
Jeśli chodzi o wypieki, stałe miejsce na świątecznym stole mają: kultowa babka wielkanocna, mazurek oraz pascha (sernik wielkanocny). Znakomite przepisy na pierwsze dwa ciasta, a także na żurek i faszerowane jajka, znajdziecie poniżej.
Babka wielkanocna - przepis na tradycyjne świąteczne ciasto
Rodzajów i wersji babki wielkanocnej jest co niemiara: z cukrem pudrem, z polewą, a także z dodatkiem bakalii. Tu znajdziecie przepis na maślaną babkę wielkanocną.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
- Oba rodzaje mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem, a pod koniec dodajemy skórę z cytryny i roztopione, ostudzone masło.
- Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstawiamy do ostudzenia.
- Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy gorącą wodę i sok z cytryny. Mieszamy, aż zgęstnieje i polewamy babkę.
Żurek wielkanocny - przepis. Zupa, bez której trudno wyobrazić sobie święta
Klasyczny żurek jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych. Szkół jego przygotowywania jest sporo, a poniżej przedstawiamy przepis na jedną z klasycznych wersji tej przepysznej zupy.
Składniki:
- 3,5 l wody
- 0,75 litra żurku z butelki
- 250 g śmietany
- 500 g białej kiełbasy
- 300 g wędzonego boczku
- warzywa (2 marchewki, 1 cebula, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora)
- przyprawy (sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, majeranek)
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
Sposób przygotowania:
- Boczek wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do wywaru.
- Całość doprawiamy solą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem przez około godzinę.
- Po tym czasie dodajemy naciętą w kilku miejscach kiełbasę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy majeranek i żurek z butelki i gotujemy 10 minut.
- Po zdjęciu garnka z ognia i przestudzeniu, dodajemy wymieszaną z 1 łyżką zupy śmietanę i doprawiamy chrzanem.
Jajka wielkanocne - przepis na wspaniałą przystawkę na śniadanie wielkanocne
Podobnie jak w przypadku babki wielkanocnej, na świątecznym stole można spotkać jajka wielkanocne przygotowane na wiele różnych sposobów. Poniżej przedstawiamy jedną z propozycji.
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g szynki w plastrach
- 4 płaskie łyżki majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu
- szczypiorek, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Szynkę kroimy w małą kostkę.
- Żółtka rozcieramy z dwoma łyżkami majonezu, szynką i posiekanym szczypiorkiem.
- Połówki jajek wypełniamy farszem. Pozostałą część majonezu łączymy z chrzanem i podajemy z gotowymi jajkami, wraz z natką pietruszki.
Mazurek wielkanocny - przepis na doskonałe, chrupkie ciasto na Wielkanoc
Jednym z tych wypieków, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole niewątpliwie jest mazurek wielkanocny. Oto przepis na mazurek w wersji z ciemną czekoladą.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 4 g proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g mielonych migdałów bez skórki
- 70 g cukru
- 30 g ciemnego kakao
- 200 g śmietanki 36%
- 1 jajko
- przyprawy (cukier waniliowy, cynamon)
- aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
- W dużej misce mieszamy mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i miksujemy, aż powstanie kruszonka.
- Żółtko oddzielamy od białka. Do kruszonki dodajemy żółtko i formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wkładamy do formy 20x30 cm. Brzegi dociskamy widelcem. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach (góra-dół), po czym odstawiamy do ostygnięcia.
- Śmietanę zagotowujemy w rondelku i roztapiamy w niej czekoladę. Dodajemy kakao i aromat, po czym dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy owocami.