Świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania stale wzrasta. Dużą rolę odgrywają w tym badania naukowe, pozwalające nam na lepsze rozumienie znaczenia poszczególnych produktów dla naszego organizmu. Z drugiej strony, wciąż często kierujemy się po prostu nawykami, które nie zawsze są właściwe. Co zatem warto wiedzieć o mięsie i jak powinno wpłynąć to na naszą dietę?
Mięso, które wiąże się z ryzykiem negatywnego wpływu na nasze zdrowie, to mięso czerwone i mięso przetworzone. Zgodnie z definicjami dostępnymi na stronie WHO mięso czerwone oznacza wszystkie rodzaje mięsa ssaków, w tym wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, baraninę, mięso końskie i kozie. Mięso przetworzone z kolei to mięso, które zostało przetworzone poprzez solenie, peklowanie, fermentację, wędzenie lub inne procesy w celu wzmocnienia smaku albo poprawy konserwacji. Przykłady obejmują m.in. parówki (frankfurterki), szynkę, kiełbasy, wołowinę peklowaną lub suszoną, a także konserwy mięsne. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) już w 2015 roku potwierdziła badaniami, że obie te kategorie produktów mogą mieć działanie rakotwórcze. Wykazano przede wszystkim związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem trzustki i rakiem prostaty. Według szacunków Global Burden of Disease Project (niezależnej organizacji badawczej) około 34 000 zgonów rocznie z powodu raka na świecie można powiązać z dietą bogatą w przetworzone mięso. Należy przy tym podkreślić, że nie udowodniono jeszcze przyczynowości tego związku. Niemniej, warto też wspomnieć, że około milion zgonów z powodu raka rocznie na świecie jest spowodowanych paleniem tytoniu, 600 000 rocznie spożyciem alkoholu i ponad 200 000 rocznie zanieczyszczenie powietrza. Dane te nie powinny jednak być interpretowane jako zalecenie całkowitego porzucenia czerwonego i przetworzonego mięsa.
WHO podkreśla, że jedzenia mięsa może mieć korzyści dla zdrowia, ale jednocześnie zaleca się ograniczenie spożywania produktów z omawianych grup. Pomijając związek z chorobami nowotworowymi, mięso czerwone i przetworzone zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób serca, cukrzycy i innych schorzeń. Uwagę na to zwraca również polskie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Produkty te powinny pojawiać się na naszych talerzach 1-2 razy w tygodniu, nie przekraczając przy tym 350-500 gramów na tydzień. Lepszym wyborem dla zdrowia jest natomiast mięso białe, takie jak kurczak czy indyk. Zawiera ono mniej tłuszczu i cholesterolu. Ponadto warto wprowadzić do diety ryby oraz rośliny strączkowe, np. groch, fasolę, soję, ciecierzycę i soczewicę.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.