Tych produktów nie umieszczaj w zamrażarce. Utrata smaku to tylko początek wielu problemów

Zamrażarka to urządzenie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie przechowywania żywności. Dzięki niej możemy zamrozić m.in. mięso czy ryby, a nawet owoce i warzywa. Okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty nadają się do mrożenia. Wyjaśniamy, jakie artykuły spożywcze źle znoszą mrożenie.

Niektóre produkty żywieniowe możemy zamrozić, aby ich nie marnować. To świetny sposób na bycie eko, jednak nie wszystkie potrawy powinniśmy mrozić. Te produkty poddane zamrożeniu mogą stracić swój smak, a nawet powodować inne problemy. Czego nie można mrozić? Jak długo można przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Zobacz wideo Zakupy bez listy oznaczają większy paragon i przepełnioną lodówkę? "Zlecam zakupy mężowi"

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czy mrożenie jedzenia jest zdrowe? Na to musisz uważać

Mrożenie jedzenia jest jak najbardziej zdrowe, jeśli oczywiście robimy to w odpowiedni sposób. Dzięki mrożeniu niektórych produktów możemy przedłużyć ich świeżość i trwałość, opóźniając proces psucia się lub rozwoju pleśni. Zamrożona żywność nie traci składników mineralnych i witamin, więc jest to duży plus. Chyba każdy z nas poznał problem nadwyżki jedzenia w domu, prawda? Za dużo kupionych warzyw czy owoców - żaden problem, przecież istnieje coś takiego jak zamrażarka. Oczywiście, jednak nie wszystko można zamrozić, oto kilka przykładowych produktów, które nie nadają się do zamrożenia: 

  • cytrusy: zamrożone tracą swój kształt i smak;
  • nabiał: mleko, jajka, sery, śmietany nie nadają się do zamrożenia, ponieważ mogą się rozwarstwić i nie smakować dobrze;
  • desery i majonez: takie produkty mogą stać się galaretowate po zamrożeniu;
  • warzywa: niektóre z nich mogą źle znieść niską temperaturę, a są to, np. ziemniaki, czosnek, bakłażan, sałaty.

Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce? Lepiej nie trzymaj ich przez wiele miesięcy 

Każdy produkt żywnościowy nawet ten, który mrozimy, ma swój okres przydatności. Jeśli mrozisz mięsa, ryby czy inne produkty, warto wiedzieć, jak długo mogą one pozostać w zamrażalniku, a kiedy należy je wyciągnąć i spożyć. Zbyt długie mrożenie jedzenia i jego późniejsze spożycie, może doprowadzić do niestrawności.

W zależności od tego, co mrozimy, ma to inny rekomendowany termin ważności, np. mięsa takie jak stek, kurczak, indyk można mrozić od czterech do 12 miesięcy, podroby od trzech do czterech miesięcy natomiast szynki od trzech do sześciu miesięcy. Jeśli mówimy o produktach typu parówki czy bekon, trzymaj je w zamrażarce maksymalnie dwa miesiące. Jak sprawa wygląda z owocami i warzywami? Miękkie warzywa można mrozić do 12 miesięcy, a twarde do ośmiu miesięcy. Soczyste i miękkie owoce mrozimy od trzech do czterech miesięcy, a te o twardej konsystencji do sześciu miesięcy. Wiele osób decyduje się także na mrożenie ryb. Chude ryby można mrozić nawet do ośmiu miesięcy, natomiast te tłuste maksymalnie trzy miesiące. 

Może Cię zainteresować:
Ogrodnicy zdradzają sekret gęstego trawnika. Zastosuj ten preparat, a murawa będzie soczyście zielona
To popularne imię wywołuje śmiech u obcokrajowców. Zaskoczy cię, co oznacza w innym europejskim kraju
To niewiarygodne czego zażyczyła sobie Margot Robbie. Chciała spełnić swoje wielkie marzenie

Więcej o: