Lekki obiad dla dzieci? Oto pięć super przepisów na pyszne i kolorowe dania. Zrobisz je w mig!

Lekki obiad nie musi wiać nudą i monotonnością. Dzisiejsza kuchnia daje bardzo duże pole do popisu, a pomysły na lekki obiad, w którym przemycisz różne smaki, sprawdzą się przede wszystkim w domach, gdzie mieszkają dzieci. Zainspiruj się naszymi propozycjami.

Lekkie obiady dietetyczne mogą zachwycić nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Szeroko znane jest powiedzenie o "jedzeniu oczami". A co wpływa na to, że "jemy oczami"? Oczywiście oryginalny i apetyczny wygląd potrawy. Naszą pierwszą propozycją na lekki obiad dla dzieci są kolorowe naleśniki. Jak je przygotować? Prosty przepis poniżej.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Lekkie obiady dietetyczne - kolorowe naleśniki. Twoje dzieci będą je uwielbiały

Składniki:

  • 150 g buraka (waga po ugotowaniu)
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka
  • 400 ml wody gazowanej
  • szczypta soli

Kolorowe naleśniki - przygotowanie:

Masło rozpuść na patelni. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę, sól i pokrojonego ugotowanego buraka. Dodaj masło, a następnie zblenduj całość na gładką masę. Rozgrzej patelnię do naleśników i nalewaj ciasto chochlą (naleśniki powinny być cienkie). Smaż do lekkiego zarumienienia. Podawaj np. z twarożkiem. 

Pomysły na lekki obiad - kolorowe kopytka. Przepyszne danie nie tylko dla najmłodszych

Kolejne pomysły na lekki obiad, które również wpisują się w nurt barwnych dań, to kolorowe kopytka.

Składniki:

  • 50 g świeżego szpinaku
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli

Kolorowe kopytka dla dzieci - przygotowanie:

Umyj szpinak i umieść go w niewielkiej miseczce. Dodaj jajko i całość zblenduj na gładką masę. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, szpinak zblendowany z jajkiem oraz sól. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto pokrój na mniejsze kawałki i z każdego z nich uformuj wałek. Pokrój na kilkucentymetrowe kwadraty. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. trzy minuty od wypłynięcia. Podawaj np. polane masłem z ziołami.

Coś lekkiego na obiad. Przepis na pulpeciki drobiowe z indyka

Coś lekkiego na obiad dla maluchów, które preferują akcent mięsny - pulpeciki drobiowe z indyka.

Składniki:

  • 0,5 kg filetu z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 jajko
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy: sól, pieprz
  • kilka łyżeczek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • woda/mleko

Pulpeciki drobiowe z indyka - przygotowanie:

Czerstwą kajzerkę moczymy z mleku lub wodzie przez ok. 10 minut. Dokładnie odciskamy. Mięso z indyka i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy startą na tarce cebulę, a następnie koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wyrabiamy dłonią lub za pomocą robota kuchennego. Dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w mące i lekko obsmażamy z dwóch stron na oleju. W garnku zagotowujemy bulionu, dodajemy do niego masło oraz startą na tarce marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wkładamy podsmażone wcześniej pulpety i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. W międzyczasie kilka razy przewracamy pulpeciki na drugą stronę. W razie potrzeby można zagęścić mąką powstały sos. Podajemy np. z ugotowanymi ziemniakami.

Lekkie obiady z kurczakiem. Sycąca potrawka z kurczaka

Kolejna propozycja to lekkie obiady z kurczakiem, a dokładniej - potrawka z kurczaka.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150 g mrożonego groszku zielonego
  • 150 g mrożonej marchewki w kostkach
  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz

Potrawka z kurczaka - przygotowanie:

Pierś z kurczaka, marchewkę i groszek umieść w garnku i zalej bulionem. Gotuj do miękkości. Wyjmij z garnka (nie wylewaj bulionu). Ugotowaną pierś z kurczaka pokrój w drobne kawałki. Na patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, a następnie wlej odrobinę bulionu. Dokładnie wymieszaj do czasu powstania gładkiej masy. Dodaj mięso i warzywa. Dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj np. z ryżem.

Lekki obiad - Thermomix, roboty planetarne i inni pomocnicy w kuchni. Jak zrobić prosty obiad z ich pomocą?

Lekki obiad możesz przygotować również z użyciem Thermomiksa, robota planetarnego lub miksera. Możesz wykorzystać je np. do przygotowania ciasta na pierogi. Pierogi z serem na słodko - to nasza ostatnia propozycja na lekki obiad dla dzieci.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500
  • szklanka gorącej wody
  • 4-5 łyżek oleju
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy

Pierogi z serem na słodko - przygotowanie:

Do miski włóż twaróg i rozgnieć go dokładnie widelcem. Dodaj jajka i cukier wanilinowy, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Do misy robota planetarnego przesiej mąkę, dodaj sól, olej i szklankę gorącej wody. Wyrabiaj kilkanaście minut przy użyciu haka do zagniatania ciasta. Gotowe ciasto podziel na części i rozwałkuj każdą z nich na cienki placek. Wykrawaj kółka (np. za pomocą szklanki lub ręcznej maszynki do pierogów). Nakładaj farsz i sklej ciasto, formując kształt pieroga. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. trzy minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj np. z ulubionymi owocami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA