Lada moment tłusty czwartek, więc tym samym czas smakołyków, które są uwielbiane przez Polaków. Mowa oczywiście o pączkach i faworkach, ponieważ to właśnie one przygotowywane są najczęściej. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, proponujemy odrobinę odmiany. Oto alternatywa dla faworków, która z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. W tegoroczny tłusty czwartek postaw na nietypową celebrację.
Tłusty czwartek to tradycja i zwyczaj przypadający na ostatni czwartek przed wielkim postem. To nic innego jak dzień, w którym spożywa się bardzo dużo tłustych i słodkich wypieków. Jest to także poniekąd pożegnanie z nadmiarem smakołyków przed okresem wstrzemięźliwością podczas postu. Zwyczaj znany jest także jako zapusty. Przyjęło się, że tego dnia spożywa się głównie pączki i faworki. Co ciekawe, w niektórych regionach w Polsce mówi się, że osoba, która nie zje pączka, może nie mieć szczęścia w kolejnych miesiącach. W tym roku tłusty czwartek wypada 8 lutego. Jeśli więc planujesz coś przygotować, proponujemy zrezygnować z klasycznych przekąsek i postawić na taratuszki. To puszyste i miękkie ciasteczka przypominające faworki, lecz dzięki użyciu sody są pulchne. Jak je przygotować? Oto szybki i prosty przepis.
Taratuszki w przeciwieństwie do znanych niemalże każdemu faworków są bardzo miękkie i delikatne. Przygotowywane na bazie kefiru smakują wyśmienicie. W Polsce nie są zbyt popularne, ponieważ pochodzą od naszych wschodnich sąsiadów, lecz warto w tym roku spróbować czegoś nowego i skosztować takowego przysmaku domowej roboty. Jak więc zrobić taratuszki?
Produkty, których potrzebujesz to:
Na początek kefir wymieszaj w misce z jajkiem, stopionym masłem, oboma rodzajami cukru, solą, spirytusem i sodą. Następnie dodaj mąkę i zagnieć całość dłońmi. Po tej czynność przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Gdy czas upłynie, rozwałkuj ciasto na blacie i za pomocą noża wytnij paski o szerokości ok. 2 cm, a potem podziel je na cieńsze o długości ok. 10 cm. Uformuj ciastka tak jak klasyczne faworki. Tak przygotowane wkładaj ostrożnie do nagrzanego garnka z olejem. Smaż po ok. minucie z każdej strony i gotowe. Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym oraz posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze (1)
Tłusty czwartek 2024. Zapomnij o pączkach i faworkach. Ten przysmak skradnie twoje serce