Tłusty czwartek 2024. Zapomnij o pączkach i faworkach. Ten przysmak skradnie twoje serce

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc w wielu polskich domach rozpocznie się już niebawem smażenie przysmaków. W tym roku zapomnij jednak o klasycznych pączkach i faworkach. Postaw na ten smakołyk. Zrobisz go o wiele szybciej, a smak z pewnością cię zaskoczy.

Lada moment tłusty czwartek, więc tym samym czas smakołyków, które są uwielbiane przez Polaków. Mowa oczywiście o pączkach i faworkach, ponieważ to właśnie one przygotowywane są najczęściej. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, proponujemy odrobinę odmiany. Oto alternatywa dla faworków, która z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. W tegoroczny tłusty czwartek postaw na nietypową celebrację. 

Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Tłusty czwartek 2024. W tym roku zaskocz domowników nowym przepisem. Taratuszki zasmakują każdemu

Tłusty czwartek to tradycja i zwyczaj przypadający na ostatni czwartek przed wielkim postem. To nic innego jak dzień, w którym spożywa się bardzo dużo tłustych i słodkich wypieków. Jest to także poniekąd pożegnanie z nadmiarem smakołyków przed okresem wstrzemięźliwością podczas postu. Zwyczaj znany jest także jako zapusty. Przyjęło się, że tego dnia spożywa się głównie pączki i faworki. Co ciekawe, w niektórych regionach w Polsce mówi się, że osoba, która nie zje pączka, może nie mieć szczęścia w kolejnych miesiącach. W tym roku tłusty czwartek wypada 8 lutego. Jeśli więc planujesz coś przygotować, proponujemy zrezygnować z klasycznych przekąsek i postawić na taratuszki. To puszyste i miękkie ciasteczka przypominające faworki, lecz dzięki użyciu sody są pulchne. Jak je przygotować? Oto szybki i prosty przepis.

Taratuszki: przepis na smakowity przysmak. Tak przygotujesz je w kilka minut

Taratuszki w przeciwieństwie do znanych niemalże każdemu faworków są bardzo miękkie i delikatne. Przygotowywane na bazie kefiru smakują wyśmienicie. W Polsce nie są zbyt popularne, ponieważ pochodzą od naszych wschodnich sąsiadów, lecz warto w tym roku spróbować czegoś nowego i skosztować takowego przysmaku domowej roboty. Jak więc zrobić taratuszki?

Produkty, których potrzebujesz to: 

  • 3/4 szklanki kefiru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka stopionego masła
  • łyżka spirytusu
  • łyżka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia.

Na początek kefir wymieszaj w misce z jajkiem, stopionym masłem, oboma rodzajami cukru, solą, spirytusem i sodą. Następnie dodaj mąkę i zagnieć całość dłońmi. Po tej czynność przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Gdy czas upłynie, rozwałkuj ciasto na blacie i za pomocą noża wytnij paski o szerokości ok. 2 cm, a potem podziel je na cieńsze o długości ok. 10 cm. Uformuj ciastka tak jak klasyczne faworki. Tak przygotowane wkładaj ostrożnie do nagrzanego garnka z olejem. Smaż po ok. minucie z każdej strony i gotowe. Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym oraz posyp cukrem pudrem. Smacznego! 

Więcej o:

Komentarze (1)

Tłusty czwartek 2024. Zapomnij o pączkach i faworkach. Ten przysmak skradnie twoje serce

ulg53
rok temu
W tłusty czwartek je się pączki - taki zwyczaj. Niby można i taratuszki, a nawet kalafiora.
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).