Przepis babci na oponki z serem. Słodka alternatywa dla pączków wprost rozpływa się w ustach

Tłusty czwartek 2024 już za rogiem. Wiele osób już teraz wyrabia ciasto na pączki czy faworki. Nie każdy jednak chce każdego roku zajadać się tym samym. Dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś innego, mamy świetny pomysł. Prosty przepis na oponki twarogowe prosto z zeszyciku mojej babci.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Oznacza to, że będziemy mogli bez wyrzutów sumienia zajadać się ulubionymi słodkościami. Choć faworki i pączki należą do najpopularniejszych ciastek tego dnia, warto również wypróbować nieco inne przepisy. Jednym z nich są słodkie oponki na bazie sera twarogowego. Pyszne, smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!

Oponki twarogowe to idealna alternatywa dla pączków. Przepis jest bardzo łatwy

Tłusty czwartek jest z pewnością jednym z ulubionych świąt Polaków. Już zaraz będziemy mogli zatracić się w najróżniejszych słodkościach i na ten jeden dzień całkowicie zapomnieć o wyrzutach sumienia. Oczywiście - zgodnie z tradycją - królują wówczas pączki. Jest ich od wyboru do koloru. Niektórzy jednak chcieliby spróbować czegoś nieco innego. Właśnie tym osobom przychodzimy teraz z pomocą. Przepis na oponki serowe jest niezwykle prosty. Potrzebować będziemy tylko kilku składników i chwili wolnego czasu. Samo zagniecenie ciasta zajmie nam nie więcej niż kilka minut. Później wystarczy je usmażyć i gotowe. Brzmi prosto? To dlatego, że tak jest. Do przygotowania oponek serowych potrzebować będziemy:

  • 250 g twarogu,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g śmietanki 30 proc.,
  • 1,5 l oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego),
  • 60 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa.

Kiedy składniki mamy już gotowe, możemy się zabrać za szykowanie naszych oponek. 

Przepis na oponki z serem. W ten sposób wyjdą nam idealne

Na sam początek powinniśmy rozdrobnić nasz twaróg. Najprostszym rozwiązaniem będzie po prostu przeciśnięcie do przez praskę do mielenia. Ser umieszczamy w misce, dodajemy do niego cukier zwykły i wanilinowy oraz dwa żółtka. Całość mieszamy, aż do połączenia się składników. Do osobnej miski nalewamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej sodę oczyszczoną. Przygotowaną mieszankę dodajemy do masy serowej. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy, do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Masę na oponki przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto rozwałkujemy na nie za cienki placek i przy pomocy szklanki wycinamy z niego kółka. Za pomocą nakrętki od butelki z każdego fragmentu wycinamy małe kółeczka, aby przybrały one kształt oponki. W wysokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy nasze donuty. Po około minucie wyciągamy na ręcznik papierowy. Na koniec można oprószyć je cukrem pudrem lub oblać lukrem czy polewą czekoladową. Teraz nasze oponki są gotowe.

Więcej o:
Copyright © Agora SA