Zamiast marmolady zrób domowe nadzienia do pączków. Kremowa pistacja, budyń i malina z przepisu babci

Tłusty czwartek lada moment, więc w wielu polskich domach pierwsze pączki pojawiają się już na stołach. Jeśli również samodzielnie przygotowujesz te przysmaki, dowiedz się, które nadzienia do pączków sprawdzą się najlepiej. W tym roku wybierz te niekonwencjonalne i zaskocz domowników.

Czym nadziewać pączki? To pytanie zadaje sobie w ostatnim czasie sporo Polaków, którzy szykują się do tłustego czwartku. To jak wiadomo jeden z ulubionych dni w ciągu roku wielu osób - właśnie wtedy każdy z nas może stać się łakomczuchem. Pączki najczęściej nadziewane są marmoladą lub dżemami o różnych smakach. Jeśli jednak w tym roku samodzielnie przygotowujesz przysmaki tego typu w domu, być może zaszalej i wyjdź nieco poza konwencjonalne ramy. Powidła, dżemy i marmolady odstaw na bok, a ich miejsce zastąp nietypowymi wypełnieniami, które zachwycą twoje kubki smakowe. Oto proste przepisy na nadzienia do pączków.

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Nadzienie budyniowe do pączków. To bezpieczny i smaczny wybór

Pierwsze co pojawia się nam w głowie gdy myślimy o nadzieniach w pączkach to prawdopodobnie marmolada, dżem i powidła. Przysmaki z takim wypełnieniem smakują świetnie, lecz jedzone co roku nie dają po czasie już tyle radości, więc warto je nieco urozmaicić. Jak się okazuje, istnieje wiele innych produktów, którymi można nadziać nasze przysmaki na tłusty czwartek. Marmolada do pączków to już przeżytek, zastąp ją tym, a nie pożałujesz.

Masa budyniowa  do pączków to jedno z tych, które sprawdzi się idealnie i zasmakuje niemalże każdemu. Do przygotowania wypełnienia potrzebujesz 500 ml mleka, 4 łyżki cukru, 3 łyżki masła i budyń waniliowy w proszku. W ok. 150 ml mleka rozpuść proszek budyniowy, a resztę zagotuj w garnku z cukrem i masłem. Po kilku minutach do garnka dodaj wymieszany budyń z mlekiem i mieszaj do uzyskania gęstej masy. Całość odstaw w chłodne miejsce, a gdy pączki będą już usmażone, krem budyniowy umieść w ich środku.

Nadzienie malinowe do pączków. W tłusty czwartek 2024 postaw na owoce

Nadzienie malinowe do pączków podobnie jak to budyniowe, również świetnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Możesz przygotować je zarówno z mrożonych malin jak i z tych świeżych. W lutym trudno zdobyć owoce prosto z krzewu, więc wystarczy, że kupisz opakowanie mrożonek i przygotujesz frużelinę. Około 180 gramów malin wsyp do garnka, zasyp jedną łyżką cukru i podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu. Gdy owoce będą już rozmrożone, dodajemy do nich dwie łyżki zimnej wody i 11 gramów mąki ziemniaczanej. Tak przygotowane i ostudzone nadzienie możesz wkładać do pączków po usmażeniu za pomocą specjalnej szprycy.

Krem budyniowy do pączków i nadzienie malinowe to jednak mimo wszystko banalne propozycje, więc jeśli chcesz coś jeszcze bardziej oryginalnego, postaw na przykład na adwokat do pączków lub krem pistacjowy, który w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Jak więc je przygotować? Nietypowe nadzienie pistacjowe do pączków zrobisz w kilka chwil. 

Jakie nadzienie do pączków wybrać? Krem pistacjowy: przepis skradnie serca łasuchów

W ostatnich latach coraz częściej można spotkać w sklepach pączki z nadzieniem pistacjowym, lecz nadal jest to dla wielu osób nowość. Krem pistacjowy ma dość charakterystyczny smak, ale z ciastem drożdżowym komponuje się to naprawdę świetnie. Dodatkowo przysmak z takim wypełnieniem warto polać lukrem, który przełamie cierpką nutę pistacji.

Do przygotowania nadzienia potrzebujesz dwóch szklanek obranych już pistacji, 200 gramów śmietany 18% tłuszczu, 4 łyżek cukru pudru i odrobiny oliwy z oliwek. Na początek umyte pistacje umieść w blenderze i drobno zblenduj. W tym samym czasie podgrzej w garnku śmietanę z cukrem, a następnie wszystkie składniki połącz ze sobą w jednej misce i gotowe. Tak przygotowane nadzienie umieść w usmażonych już pączkach i zajadaj się niepowtarzanym smakiem.

Krem adwokatowy do pączków. Tak zrobisz pyszne i niezawodne nadzienie na tłusty czwartek

Adwokat do pączków? Ależ oczywiście! To, co prawda mało znany dodatek, lecz smakuje naprawdę świetnie. Do przygotowania potrzebujesz 200 ml likieru adwokat, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 żółtko, 0,5 szklanki mleka i 1 łyżkę cukru. W rondelku umieść mleko, dodaj cukier i zagotuj. W osobnej misce połącz ze sobą likier adwokatowy z żółtkiem oraz proszkiem budyniowym. Następnie zmniejsz moc palnika i powoli wlewaj mieszankę adwokatu, żółtka i proszku budyniowego do mleka, energicznie mieszając, aby uniknąć przypalenia. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij rondel z palnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie nadziewaj pączki. Jeśli szukasz jeszcze innych propozycji, oto kilka z ciekawszych:

  • Krem kokosowy do pączków
  • Nadzienie kinder-bueno do pączków
  • Krem ajerkoniakowy
  • Frużelina jagodowa.
Więcej o:
Copyright © Agora SA