Masz to w domu, a nawóz z tego produktu wzmocni twoje sadzonki i zapewni obfite plony

Nawóz do ukorzeniania roślin będzie niezwykle przydatny przy uprawie sadzonek. Dzięki niemu będą one mocniejsze, a w związku z tym poprawi się też jakość ich owoców. Co ważne, wyjątkowo skuteczny nawóz możemy przygotować samodzielnie. Poleca się go zwłaszcza przy pomidorach i ogórkach.

Nawożenie sadzonek to element pielęgnacji roślin, którego nie powinniśmy ignorować. Najlepiej jednak sięgać przy tym po sprawdzone domowe sposoby. W końcu większość z nas na własne uprawy decyduje się po to, aby uzyskać jak najzdrowsze plony, więc dobrze jest wiedzieć, czym dokładnie karmimy nasze pomidory czy ogórki.

TU ZNAJDZIE SIĘ REKLAMA

Zobacz wideo Jak zadbać o rośliny domowe? Sprawdzone triki

Jaki nawóz do rozsady? Odżywka ze starego chleba zaskoczy cię rezultatami

Nawóz z chleba to metoda dobrze znana od pokoleń, ale jeśli do tej pory o niej nie słyszeliśmy, czas nadrobić zaległości. Dużą zaletą w tym przypadku jest fakt, że z wykorzystujemy czerstwy chleb, który często i tak ląduje w koszu. Takie pieczywo jest jednak bogate w cenne składniki, takie jak sole mineralne, pierwiastki śladowe oraz witaminy. To właśnie dzięki nim nasze sadzonki lepiej się ukorzenią, a także będą szybciej rosły. Należy wybierać przy tym chleb tradycyjny, bez dodatku polepszaczy. Najlepiej sprawdzi się chleb razowy na drożdżach lub na zakwasie. Jak zatem przygotować chlebowy nawóz?

Przepis na nawóz z czerstwego chleba jest niezwykle prosty, a same przygotowania nie zajmują dużo czasu, choć zanim roztwór będzie gotowy, będziemy musieli uzbroić się w nieco cierpliwości. Z tego względu warto też zaplanować nawożenie odpowiednio wcześniej. W pierwszym kroku będzie nam oczywiście potrzebne czerstwe pieczywo, które kroimy w dużą kostkę. Następnie wrzucamy je do wiaderka i zalewamy wodą, upewniając się, że kawałki chleba są przykryte. Wiadro nakrywamy talerzem lub szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na siedem dni. Po tym czasie wystarczy odcedzić chleb przy pomocy sitka.

Po jakim czasie od posadzenia nawozić pomidory? O tym pamiętaj, by mieć zdrową uprawę

Otrzymany roztwór przed użyciem należy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:3. Dodatkowo możemy wzbogacić otrzymany nawóz popiołem drzewnym, który będzie źródłem wapnia i potasu. Wówczas na każde pięć litrów roztworu dodajemy 200 gram popiołu. Chlebową odżywkę pierwszy raz stosujemy po pojawieniu się liści sadzonek, a kolejny raz po upływie trzech dni.

Pamiętajmy, że ważne dla ukorzenienia się naszych upraw są również inne czynniki, w tym sama gleba. Odpowiedni wybór w tym zakresie będzie miał duże znaczenie dla wzrostu rośliny. Najlepiej, aby była lekka i przepuszczalna, ważne jest też jej pH. Podłoże sadzonek powinno być stale wilgotne, ale nie mokre. Ponadto tak młode roślinki raczej źle znoszą przenoszenie, więc zaleca się poczekać z tym do momentu, gdy pojawi się już więcej korzeni.

Zobacz też:

Więcej o:
Copyright © Agora SA