Sałatka na grilla to dodatek, który świetnie dopełni mięsne menu typowe dla grilla w ogrodzie. Grillowanie kojarzy nam się głównie z kiełbasą i karkówką, jednak warto wprowadzić nieco urozmaicenia w postaci sałatki, która jest nie tylko pyszna, pięknie wygląda, ale przede wszystkim jest zdrowa. Sezon grillowy trwa, więc przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na sałatki, które sprawdzą się przy grillu i nie tylko.
3
zdjęcie ilustracyjne, freepik.com/Timolina
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Oryginalne sałatki na grilla. Rewelacyjna sałatka na grilla z anchois i grzankami
Sałatka na grilla? Dla wielu będzie to zbędny dodatek, na szczęście coraz więcej osób dostrzega konieczność wprowadzania większej ilości warzyw do diety. Dla nich właśnie dobrą propozycją są rewelacyjne sałatki na grilla, które stanowią samodzielne dani i przygotować można je w kilka minut. Oryginalne sałatki na grilla to takie, których smak zapamiętamy na długo. Możemy je przygotować ze świeżych warzyw i owoców. Sałatki do grilla powinny być lekkie i świeże, dlatego warzywa sezonowe idealnie nadają się do przygotowania takiej mieszanki. Poznajcie zatem przepis na sałatkę na grilla z anchois i grzankami, która na pewno zaskoczy waszych gości.
REKLAMA
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Składniki:
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
główka sałaty lodowej
suszone oregano
garść pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
anchois z puszki
dowolny chleb
starty żółty ser (może być parmezan)
Przygotowanie:
Myjemy sałatę i pomidorki. Sałatę kroimy i wkładamy do miski. Dodajemy pomidorki pokrojone na pół.
Kroimy kilka kromek chleba w niewielką kostkę, a następnie podsmażamy je na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Tak powstałe grzanki odkładamy na bok do wystygnięcia.
Anchois umieszczamy w misce i całość dobrze mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy (do smaku) oraz oliwę z oliwek. Na koniec dodajemy grzanki.
Gotową sałatkę posypujemy startym serem, podajemy od razu po przygotowaniu.
Lekka i tania sałatka do grilla, czyli przepis na sałatkę z pomidorami
Lekka sałatka do grilla to dobre uzupełnieni mięsnych, ciężkich i tłustych potraw. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a największą zaletą jest to, że dostarczy nam wielu witamin. Poniżej przepis na sałatkę z pomidorami: lekką, szybką i tanią.
Składniki: świeże pomidory koktajlowe (ok. 500 g), oliwa z oliwek, pieprz, ocet, mozzarella (kulki), świeża bazylia, garść świeżej rukoli, sól
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na pół. Następnie dodajemy odsączone kulki mozzarelli.
Liście rukoli myjemy i osuszamy. Dodajemy je do miski z pomidorami i mozzarellą, a następnie dodajemy świeżą bazylię.
Sałatkę skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek i octu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pamiętajmy, że sałatki najlepiej przygotowywać z sezonowych warzyw. Wówczas są nie tylko bogactwem cennych składników odżywczych, ale także nie obciążają naszych budżetów — tanie sałatki do grilla to właśnie sałatki sezonowe.
Sałatki do dań z grilla. Co jest ważne w trakcie ich przygotowywania?
Sałatki do dań z grilla mają głównie za zadanie dopełnić i podkreślić ich smak. Często jednak to one wybijają się na pierwszy plan dzięki swojemu świeżemu smakowi. Choć przyrządzanie sałatek nie jest skomplikowane, warto zwrócić uwagę na pewne szczegóły, które sprawią, że sałatki są jeszcze smaczniejsze i zdrowsze. Jakie są najważniejsze zasady przyrządzania sałatek do dań z grilla?
W trakcie układania menu warto zwrócić uwagę czy dana sałatka pasuje do wybranego przez nas mięsa.
Kolejną ważną kwestią jest to, aby pamiętać o osobach, które nie jedzą mięsa lub też muszą unikać glutenu czy laktozy — warto uwzględnić to w przygotowanym jadłospisie.
Wszystkie składniki do sałatek (warzywa czy owoce) muszą być świeże.
Warto urozmaicić sałatki, zwłaszcza kiedy będą one osobnym daniem. Możemy do nich dodać orzechy, owoce czy pestki nasion.
Ważnym elementem każdej sałatki jest odpowiedni sos.
Orzeźwiająca sałatka na grilla z mango i awokado
Grillowanie zwykle odbywa się w okresie letnim, a co za tym idzie, towarzyszą mu wysokie temperatury. Jak się wówczas schłodzić? Oczywiście pierwszą myśl stanowią odpowiednie napoje. Tymczasem ochłodę może przynieść także orzeźwiająca sałatka na grilla, skomponowana ze świeżych owoców.
Składniki: po jednym dojrzałym awokado i mango, sól i pieprz do smaku, ćwiartka czerwonej cebuli, sok z połówki limonki, łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Mango myjemy i kroimy na kawałki
Awokado pozbawiamy skóry i pestki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę siekamy na cienkie plastry.
Całość mieszamy, dodajemy sok z limonki i oliwę z oliwek.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatka na grilla z fetą i pomidorami, którą przygotujesz w 15 minut. Już nigdy goście Cię nie zaskoczą!
Niespodziewana wizyta gości skłoniła Cię do przygotowania szybkiego grilla? Najlepiej urozmaicić go doskonałą, błyskawiczną sałatką na grilla z fetą i pomidorami.
opakowanie sera feta
sałata masłowa
szczypta pieprzu
500 g pomidorków koktajlowych
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
łyżka płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy ostrej (np. sarepska)
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy ją do dużej miski.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy je na pół. Dodajemy do sałaty.
Fetę kroimy w małą kostkę i dodajemy do sałatki.
Przygotowujemy sos. Do małej miski wlewamy sok z cytryny i miód. Dodajemy musztardę, przyprawy i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka na grilla z rukolą i makaronem — przepis, który warto znać i wykorzystywać nie tylko na grilla
Sałatka na grilla z rukolą i makaronem to także świetna opcja na przekąskę do pracy czy szkoły. Można ją szybko przygotować, a smakuje wyśmienicie!
Składniki: garść rukoli, 200 g makaronu o dowolnym kształcie (np. kokardki, kolanka etc.), 5-6 suszonych pomidorów z zalewy, 200 g tartej mozzarelli, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki.
Ugotowany makaron przekładamy do miski, dodajemy rukolę, pokrojone suszone pomidory i tartą mozzarellę. Mieszamy.
Oliwę z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i wlewamy do miski z sałatką. Ponownie mieszamy.
Sałatka na grilla z ziemniakami. Palce lizać!
Ziemniaki to dla wielu pospolite warzywo, któremu trudno nadać wyrafinowany smak. Nic bardziej mylnego. Sałatka na grilla z ziemniakami odmieni Twoje spojrzenie na to warzywo.