Choć owoce i warzywa uchodzą za najzdrowsze pożywienie, niestety nie zawsze tak jest. Niektóre z nich potrafią siać prawdziwe spustoszenie w naszym organizmie, a wszystko ze względu na szkodliwe substancje, które stosowane są podczas ich uprawy. Niestety, spożywanie słynnych pestycydów może nieść poważne konsekwencje zdrowotne dla ludzi. Zatem, jakie warzywa i owoce uznaje się za najbardziej zanieczyszczone? Lista znów wywołuje niepokój.
Environmental Working Group (EWG) jest organizacją specjalizującą się w badaniu zawartości toksycznych substancji w żywności oraz ich wpływu na ludzkie zdrowie. Co roku firma tworzy listę owoców i warzyw, w których wykrywa się największą ilość pestycydów. Są to środki chemiczne stosowane w rolnictwie, leśnictwie i ogrodnictwie służące do ochrony roślin przed grzybami, chwastami oraz owadami. Tym razem EWG przeanalizowało zawartość pozostałości pestycydów w 46 owocach i warzywach. Ponadto organizacja wspierała się również danymi pochodzącymi od amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, czyli FDA - Food and Drug Administration, która na co dzień zajmuje się badaniem żywności z wielu źródeł znajdujących się na terenie Stanów Zjednoczonych. Niestety, wciąż to truskawki zajmują haniebne pierwsze miejsce, co nie zmienia się od lat. Choć lista przedstawiająca tak zwaną "brudną dwunastkę" odnosi się bezpośrednio do USA, eksperci twierdzą, że jest to dość uniwersalne zestawienie, które powinni mieć na uwadze niemalże wszyscy konsumenci.
Niezmiennie najbardziej zanieczyszczone są truskawki, natomiast po raz kolejny na podium znalazły się również szpinak oraz jarmuż. Całość listy warzyw i owoców, które najczęściej zawierają pokaźną ilość pestycydów, prezentuje się następująco:
Warto jednak pamiętać, że choć listę uważa się za dość uniwersalną, na terenie Unii Europejskiej obowiązują dużo bardziej restrykcyjne normy. Żywność dostępna w UE, czyli również w Polsce, podlega innym standardom, niż ta oferowana w amerykańskich sklepach. Zeszłoroczne dane Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wskazywały, że spośród ponad 87 tys. próbek pobranych na terenie państw członkowskich UE oraz Islandii i Norwegii, zaledwie 3,9 proc. z nich przekroczyło najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczenia pestycydami.