Te superfoods możesz samodzielnie uprawiać w domu. Są bardzo wartościowe i proste w uprawie

Choć każde warzywo jest zdrowe i warto wprowadzić je do diety na stałe, to niektóre produkty mają więcej wartościowych składników odżywczych, pozytywnie wpływających na nasze samopoczucie. Co więcej, są bardzo proste w uprawie, dlatego można je zasadzić we własnym ogrodzie.

Niektóre produkty są określane mianem "superfoods", czyli "super żywność". Nazywa się tak warzywa, owoce i zioła bogate w wartościowe składniki odżywcze. Aby zasłużyć na ten status, muszą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu i na zdrowie. Produkty te zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy i poprawiają stan niektórych narządów wewnętrznych. W sklepach są jednak dosyć drogie lub wątpliwej jakości. Na szczęście niektóre z nich można z powodzeniem hodować w przydomowym ogródku.

Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?

Co można hodować w ogrodzie? Weź to pod uwagę planując wiosenne plony

Niektóre rośliny są znane ze swoich zdrowotnych korzyści i chętnie korzystamy z nich w kuchni. Warto mieć je zawsze pod ręką, dlatego hodowanie tych ziół i przypraw w ogrodzie będzie świetnym pomysłem.

  • Czosnek. To jeden z najczęściej używanych dodatków, który może poprawić smak niemal każdej potrawy. Ponadto ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Co najlepsze, jest bardzo prosty w uprawie. Do rozwoju potrzebuje niskich temperatur, dlatego warto się pośpieszyć i zasadzić go już teraz. Do dołków o głębokości około 2,5 cm włóż po jednym ząbku czosnku. Regularnie podlewaj i korzystaj z nawozów do tego typu roślin, a po około dziewięciu miesiącach roślina pięknie wyrośnie.
  • Imbir. To niewymagająca roślina, która świetnie rozwija się w półcieniu. Oznacza to, że można ją hodować nawet w domowych warunkach. Wystarczy kupić w sklepie zdrowo wyglądający korzeń imbiru, który będzie nadawał się do sadzonki. Odłam z niego fragment o długości 2,5 - 5 cm, na którym znajduje się chociaż jeden pąk, następnie pozostaw do wyschnięcia na dzień lub dwa w ciepłym miejscu. Po tym czasie możesz zakopać kawałek w płytkim dołku. Należy go oszczędnie podlewać dopiero wtedy, gdy ziemia zupełnie przeschnie. Korzeń będzie gotowy do spożycia za około 10 miesięcy.

Te super-warzywa możesz zasadzić w ogrodzie. Warto mieć je pod ręką

Nic nie smakuje tak dobrze jak samodzielnie wyhodowane warzywa. Część z nich jest bardzo prosta w uprawie, a przy tym świetnie wpływa na nasze samopoczucie. Co warto uprawiać w ogrodzie?

  • Pomidory. Te warzywa są pełne witamin, dlatego warto wprowadzić je do diety na stałe. Co więcej, ich uprawa jest bardzo prosta i nawet amator poradzi sobie z ich pielęgnacją. Możesz hodować je z nasion lub sadzonek. Gleba powinna zawierać dużo materii organicznej, zwykle kompostu, a rośliny wymagają sporej ilości nawozu i wilgoci. Potrzebują także dużej ilości nasłonecznienia, ochrony przed wiatrem i temperatury powyżej 18 stopni Celsjusza.
  • Buraki. Są proste w uprawie, ale nie radzą sobie w upalnym lecie. Warto zatem rozpocząć sadzenie już teraz. Posadź nasiona w rzędach i w równej odległości kilku cm od siebie, następnie zakryj ziemią i podlej. Rośliny pojawią się już po tygodniu, a buraki będą gotowe do zjedzenia po około ośmiu tygodniach. Warzywa te mają dużo zdrowotnych właściwości, dlatego warto je wprowadzić do diety.
  • Jarmuż. O tej roślinie zrobiło się głośno już kilka lat temu, kiedy stała się składnikiem pożywnych koktajli w niemal każdej restauracji. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem jarmuż jest bogaty w witaminę C, K, E, żelazo, wapń i beta-karoten. Uprawa jest prosta, a sadzonki poradzą sobie o każdej porze roku. Wystarczy wypełnić doniczkę lub tackę nasionami, przykryć ziemią i utrzymywać wysoką wilgotność do momentu kiełkowania. Gdy ustąpią przymrozki, posadź sadzonki do ziemi. Roślinky wyrosną po około dwóch miesiącach.
Więcej o:
Copyright © Agora SA