Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią nadejdą pyszne, sezonowe potrawy. To idealny czas na pożywną zupę krem z dyni, ciasto dyniowe czy oczywiście Pumpkin Spice Latte. To napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie tej pory roku. Dostaniemy go w niemal każdej kawiarni, jednak zwykle jest dosyć drogi. Jeśli chcesz codziennie delektować się dyniową kawą z dodatkiem ulubionych składników, sprawdź nasz przepis.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy
Jak zrobić domową Pumpkin Spice Latte? Nie przepłacaj za kawę na mieście
Pumpkin Spice Latte to nic innego jak dyniowa kawa z mlekiem. Jej podstawą jest syrop korzenny z dynią, który nada napojowi tego charakterystycznego, jesiennego klimatu. W lokalach gastronomicznych taka kawa zwykle kosztuje powyżej 15 złotych, a czasami nawet 20, dlatego nie zawsze możemy sobie pozwolić na regularne delektowanie się tym smakiem. Z tego względu warto przygotować syrop samodzielnie. W tym celu będziemy potrzebować:
- 100 gramów purée z pieczonej dyni,
- 500 mililitrów wody,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
- kawałek imbiru,
- 4 goździki,
- laska cynamonu,
- bita śmietana do dekoracji.
Jak zrobić syrop do pumpkin spice? Zacznij od puree z dyni
- Na początek trzeba przygotować dyniowe purée. W tym celu należy pokroić dynię, usunąć miąższ i pestki, a większe kawałki pozbawić skóry i rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Dynię piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut aż do miękkości. Następnie wrzuć całość do blendera i zmiksuj na puszyste purée.
- Do garnka wlej wodę, wsyp cukier trzcinowy i wanilinowy. Następnie dodaj cynamon, starty na małych oczkach imbir, goździki i laskę cynamonu. Gotuj całość powoli na małym ogniu i co pewien czas mieszaj, by wydobyć ze składników aromat.
- Teraz wystarczy przygotować ulubioną kawę. Aby przypominała tę z kawiarni, zacznij od spienionego mleka. Jeśli nie masz takiej opcji w swoim ekspresie, możesz zrobić puszystą pianę za pomocą ręcznego spieniacza. Wlej do mleka kawę oraz syrop. Zacznij od jednej łyżeczki i ewentualnie zwiększ ilość według uznania. Na koniec możesz udekorować swoją latte bitą śmietaną i startą czekoladą.
Syrop do Pumpkin Spice Latte świetnie sprawdzi się nie tylko do aromatycznej kawy, ale także do kakao lub ciasta. Dzięki niemu dania będą słodkie, rozgrzewające i prawdziwie jesienne.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.