• Link został skopiowany

Jak szybko ubić pianę z białek? Cukiernicy mają na to sprawdzony sposób

Białka nie chcą się ubić? To popularny problem, który może zepsuć nawet najsmaczniejszy przepis. Jajka zwykle ślizgają się w misce, a długie ubijanie bywa uciążliwe i męczące. Jeśli chcesz skrócić sobie czas w kuchni, zastosuj ten prosty trik. Tak szybko uzyskasz sztywną pianę.
Jak ubić białka - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/Tatiana Stepanishcheva

Ubijanie białek na sztywną pianę jest bardzo uciążliwe. Trwa długo i często zdarza się, że nawet po kilkunastu minutach pracy nie możemy uzyskać pożądanego efektu. Ten etap gotowania zniechęca wiele osób do niektórych przepisów. Piana z białek jest potrzebna w przygotowaniu różnych smacznych dań, takich jak omlety, biszkopty czy bezy. Jeśli masz ochotę na jeden z tych deserów, ale martwisz się, że białka nie będą dobrze ubite, zastosuj pewien trik cukierników.

Zobacz wideo Koktajl białkowy według Modnego Taty - najlepszy budulec mięśni [HAPS FIT]

Dlaczego białko nie chce się ubić? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów

Przed ubiciem białek trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach, które znacznie ułatwią nam pracę. Bardzo ważna jest temperatura jaj, których używamy w kuchni. Powinny mieć temperaturę pokojową, ponieważ wówczas ubijanie pójdzie znacznie szybciej, a powstała piana będzie mieć większą objętość i stabilność w misce. Warto zatem wyjąć jajka z lodówki na co najmniej godzinę przed przystąpieniem do pracy. Kolejnym istotnym etapem jest oddzielanie białek od żółtek. To od tego głównie zależy, czy piana nam wyjdzie. Pamiętaj, że białka muszą być czyste i nie mogą zawierać ani grama żółtka. Dokładnie obejrzyj je przed ubijaniem, a jeśli masz wątpliwości, czy udało ci się oddzielić składniki, lepiej sięgnij po nowe jajka.

Zobacz też: Bajecznie pyszny sernik staropolski. Ten składnik sprawia, że jest puszysty i aksamitny

Co zrobić, żeby ubić białko na sztywno? Zastosuj ten prosty trik cukierników

Aby mieć pewność, że piana osiągnęła odpowiednią konsystencję, zwykle odwraca się miskę do góry dnem i sprawdza, czy nic z niej nie wycieka. Jeśli białka ślizgają się po wnętrzu, to znaczy, że praca nie jest skończona. Dalsze ubijanie zajmuje sporo czasu, co może być frustrujące. Mało kto jednak wie, że na jakość piany wpływa też samo naczynie. Śliskie ścianki mogą zakłamać rzeczywistość, a myśląc, że piana wciąż nie jest ubita, tylko dołożymy sobie pracy. Powinniśmy zrezygnować zatem z plastikowej miski i zamienić ją na szklaną, metalową lub ceramiczną. Doświadczeni cukiernicy stosują też pewien trik, mianowicie przed ubijaniem smarują wnętrze naczynia octem. W ten sposób odtłuszczają jego ścianki i zwiększają przyczepność ubijanych produktów. Zrób to przed rozpoczęciem gotowania, a przygotowanie deseru pójdzie ci znacznie szybciej.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: