Co zrobić z białek to dość częste pytanie, które pojawia się, gdy np. żółtka zostaną zużyte do ciasta czy innego przepisu. Oczywiście można wybrać opcję najmniej pożądaną, czyli po prostu je wyrzucić. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie, bo zwyczajnie nie powinno się marnować jedzenia. Kreatywność w kuchni i działanie w duchu zero waste daje jednak wiele możliwości ich wykorzystania. Jeśli nie ma się samemu pomysłu, zawsze można poszukać inspiracji w internecie.
Zanim w ogóle zacznie się myśleć o zrobieniu jakiejś konkretnej potrawy, warto pamiętać, że białka można zamrozić. Oznacza to więc, że nie musisz ich zużyć jednorazowo i natychmiast, ale możesz systematycznie dodawać do różnych potraw. Dlatego też nawet jeśli nie masz pomysłu na konkretny posiłek, nie chce ci się robić w tym momencie deseru albo zwyczajnie nie masz czasu, zawsze rozwiązaniem może być zamrażalnik. Innym pomysłem, co można zrobić z białek, może być przygotowanie np. majonezu z białek. Składniki:
Wykonanie:
Białka wraz z cytryną, musztardą i przyprawami ubić na pianę. Można to zrobić przy pomocy trzepaczki lub robota kuchennego. Gdy piana zacznie sztywnieć, powoli dodawać olej. Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Sól i pieprz możesz jeszcze dodać na końcu, by doprawić wg smaku.
Jednymi z najbardziej popularnych są bezy, ale nie jest to jedyne rozwiązanie. Innym z kolei pomysłem na ciastka z białek są kokosanki:
Wykonanie:
Masło roztopić, dodać wiórki i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ubijać białka na pianę stopniowo dodając cukier. Masę wymieszać delikatnie z wiórkami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i układać na nim ciastka wielkości orzecha włoskiego. Nabierać porcję ciasta łyżką, a formować kulki w dłoniach. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C metodą góra - dół i wstawić blachę na środkową półkę. Piec około 15 - 20 minut.
To chyba jedna z najbardziej popularnych rzeczy, które można z nich zrobić. Bo co upiec z samych białek jak właśnie nie bezy? Niby jest dużo możliwości, a jednak chętnie się do nich wraca, zwłaszcza że zawsze można je podać np. z owocami lub przechować na inną okazję. Oto jeden z przepisów:
Wykonanie:
Ubić białka na pianę stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać sól. Następnie przełożyć białka do rękawa cukierniczego, którym będzie można formować poszczególne bezy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać na nią poszczególne ciastka. Piekarnik nagrzany do ok. 110°C metodą góra - dół, piec na środkowej półce. Ciastka powinny wysychać przez ok. 60 - 90 minut do całkowitego wysuszenia. Gdy upłynie czas suszenia, należy uchylić piekarnik i w ten sposób wystudzić zarówno bezy, jak i samo urządzenie.
Wbrew pozorom jest masa możliwości. Nie trzeba więc zbyt długo zastanawiać się, co zrobić z białek oprócz bezy. Przede wszystkim warto jednak pamiętać, że nie trzeba białek zużyć od razu. Można je zamrozić i zużywać sukcesywnie — nawet dodając je do jajecznicy czy do omleta. Oprócz tego może to być np.:
Zobacz też: Kotlety jajeczne - proste, smaczne, z przeróżnymi dodatkami. Lżejsze niż tradycyjne mielone