Nadchodzące miesiące będą obfitować w wiele okazji do spotkań z najbliższymi. Jeśli przygotowujesz się do komunii, urodzin lub zwykłego obiadu z rodziną i zastanawiasz się, czym zaskoczyć swoich gości, to mamy świetny pomysł. Zrób pyszne ciasto 3 bit, składające się z kilku słodkich i chrupiących warstw. Przepis jest bardzo prosty i nawet nie musisz nagrzewać do niego piekarnika. Wystarczy duża blacha, herbatniki i kilka składników.
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Ciasto 3 bit na herbatnikach. Ten deser zaskoczy wszystkich gości
Ciasto 3 bit, jak sama nazwa wskazuje, jest inspirowane popularnym batonikiem, składającym się z trzech warstw: ciastka, kremu i czekolady. W przypadku tego deseru dochodzi jeszcze porcja kajmaku i budyniu, które świetnie komponują się z pozostałymi składnikami. Całość jest aksamitna, kremowa i bardzo słodka. To doskonały pomysł na rodzinne spotkania, ponieważ ciasto jest proste w przygotowaniu i nie trzeba go piec. Takie desery na zimno najlepiej sprawdzają się na nadchodzące upalne dni.
Zobacz też: Już nigdy nie zrobisz ziemniaków inaczej. Dodaj do wody, a będą kremowe i ugotują się szybciej
Proste ciasto 3 bit bez pieczenia. Jakich składników potrzeba?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ciasta, to:
- 500 gramów jasnych herbatników,
- 500 mililitrów śmietanki kremówki,
- 500 mililitrów mleka (2 szklanki),
- 200 gramów miękkiego masła,
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
- 2 opakowania śmietan-fixu,
- puszka masy kajmakowej,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 16 gramów cukru waniliowego,
- dwie łyżeczki cukru białego.
Ciasto 3 bit: przepis. To jeden z najprostszych deserów
- Na początek przygotowujemy budyń. W tym celu wlewamy do garnka 1,5 szklanki mleka, dodajemy dwie łyżeczki cukru i całość gotujemy na średnim ogniu. Cały czas mieszamy, aby na wierzchu nie powstał kożuch. W międzyczasie rozpuszczamy proszki budyniowe w pozostałej części mleka (pół szklanki).
- Gdy zawartość rondelka zacznie wrzeć, dodajemy do niej mieszankę budyniową ze szklanki. Zmniejszamy ogień, cały czas energicznie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z palnika, przykrywamy go folią spożywczą i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ubijamy masło. Gdy zmieni się w jasną, puszystą masę, dodajemy do niego ostudzony budyń. Robimy to powoli, najlepiej łyżka po łyżce. Całość miksujemy na niskich obrotach aż do połączenia składników.
- Teraz pora na drugą warstwę. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixem na sztywną, gładką masę.
- Gdy budyń i śmietana są gotowe, możemy zacząć układać ciasto. W tym celu wykładamy najpierw dno prostokątnej blaszki herbatnikami. Następnie smarujemy je grubą warstwą kajmaku i ponownie kładziemy na to ciastka. Teraz rozprowadzamy po całości budyń, znów układamy herbatniki, a na koniec wylewamy ostrożnie bitą śmietanę. Na wierzch ścieramy trochę gorzkiej czekolady.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Po tym czasie będzie gotowe do podania.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.