Cherimoya, zwana również potocznie jabłkiem budyniowym lub flaszowcem peruwiańskim, to egzotyczny owoc, który niestety nie występuje naturalnie w naszym klimacie, ale wciąż możemy go spotkać na sklepowych półkach. Jest wyjątkowy ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Co więcej, zajął najwyższe miejsce w rankingu BBC dotyczącym najzdrowszych owoców na świecie, osiągając aż 96 na 100 punktów.
Flaszowiec peruwiański pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiany jest również w Andaluzji w Hiszpanii oraz części Azji. Największe komercyjne plantacje drzew położone są jednak w Boliwii, Peru i Ekwadorze. Roślina ta osiąga wysokość do ośmiu metrów, rodząc rocznie nie więcej niż 30 owoców, a każdy z nich osiąga do 12 centymetrów średnicy i waży maksymalnie cztery kilogramy. Jabłko budyniowe posiada zieloną, przypominającą łuski skórkę, a wewnątrz ma delikatny, jasny miąższ o smaku budyniu waniliowego. To właśnie dzięki temu przypisano mu taką, a nie inną, polską nazwę. Nie tylko smak cherimoyi zachwyca, ale również jej prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu zajęła ona najwyższe miejsce w rankingu BBC na najzdrowsze owoce na świecie, osiągając spektakularny wynik 96 na 100 punktów.
Jabłko budyniowe jest źródłem wielu witamin z grupy B (przede wszystkim witaminy B6), a także A, C i E oraz minerałów takich jak: fosfor, potas, magnez, żelazo, wapń, miedź, sód i mangan. Wszystkie te składniki odżywcze są niezbędne dla naszego zdrowia i korzystnie wpływają na pracę serca oraz układ nerwowy. Działają także antyoksydacyjnie, spowalniając procesy starzenia się komórek oraz mogą uchronić nas przed anemią, nadciśnieniem i osteoporozą. Owoce cherimoyi zawierają również błonnik, który reguluje przemianę materii.
Aby w pełni skorzystać ze zdrowotnych właściwości flaszowca peruwiańskiego, powinniśmy spożywać go na surowo. Wystarczy tylko przekroić owoc na pół i wyjeść z niego miąższ, pomijając niejadalną skórkę i czarne pestki, które są trujące. Cherimoyę możemy wykorzystać do przygotowania sałatek owocowych, galaretek, kremów, soków, jogurtów, a nawet koktajli i likierów. Przy zakupie flaszowca peruwiańskiego warto zwrócić uwagę na jego skórkę, która powinna być zielona, z ciemnymi plamkami. Zbyt wiele plamek może oznaczać, że owoc jest przejrzały. Dojrzała cherimoya powinna być lekko miękka w dotyku, podobnie jak awokado. Jeżeli będzie zbyt twarda, możemy pozostawić ją na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby dojrzała już w naszym mieszkaniu.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.