Niemcy płacą za nie krocie, a my traktujemy je jak trawę. Oto najdroższe warzywo na świecie

Czym jest najdroższe warzywo na świecie? Odpowiedź na to pytanie niektórych może naprawdę zdziwić. W Polsce ta roślina często rośnie dziko na polach i jest traktowana niczym chwast, natomiast w innych krajach Europy jej ceny zwalają z nóg.

Okazuje się, że najdroższym warzywem na świecie są pędy chmielu. W Niemczech, Belgi czy Holandii poszukują ich najsłynniejsi szefowie kuchni, płacąc za kilogram nawet tysiąc euro, czyli ponad 4,5 tys. złotych. Coraz częściej chmiel uznawany jest za towar luksusowy, a szczególnie jego białe pędy, które można zrywać bardzo wczesną wiosną

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Najdroższe warzywo świata? W Polsce można je dostać za darmo 

W naszym kraju pędy chmielu można najczęściej spotkać dziko rosnące w lasach i ogrodach, ale także w pobliżu upraw tejże rośliny. Co ciekawe zdarza się, że ogrodnicy traktują ją jak chwast, który pogarsza wygląd pielęgnowanych klombów lub grządek. Wszystko wskazuje jednak na to, że warto powstrzymać się od ich wyrywania i wyrzucania, gdyż nasi sąsiedzi są w stanie zapłacić za nie naprawdę sporo

Młode pędy powinny mieć maksymalnie 6 liści, jeśli liście z łatwością odchodzą od łodygi, to znaczy, że pęd jest dobry. Sezon ich zbioru jest dosyć krótki, więc z poszukiwaniami trzeba poczekać do przyszłego roku, ale warto poszukać ich już teraz, żeby wiedzieć, gdzie się udać, ewentualnie rozważyć posadzenie chmielu we własnym ogrodzie

- zaznacza portal "Strefa Agro". Należy pamiętać, że podczas zbierania pędów chmielu nie powinno używać się nożyczek, noża, ani sekatora. Najlepszym sposobem jest łamanie ich na wysokości około 15 cm

 

To warzywo jest jak trufla. Zjesz je w najlepszych restauracjach na świecie i zapłacisz fortunę

W kuchni największą wartość mają białe pędy chmielu, które nie zdążyły przebić się przez glebę. To właśnie w ich przypadku ceny są najwyższe. Zielone pędy nie są już tak drogie, jednak wciąż znajdują się w samej czołówce najdroższych warzyw na świecie. Zdaniem wielu rośliny te przypominają smakiem szparagi, jednak wyczuwalna jest w nich także nuta orzechów włoskich oraz jarmużu. Sposób ich jedzenia zależy od indywidualnych preferencji. Można spożywać je na surowo, jak i przygotowane na przykład w ramach sałatki, jednak należy pamiętać, aby sparzyć je wcześniej wrzątkiem. To właśnie obróbka termiczna sprawia, że pędy chmielu zaczynają przypominać w smaku szparagi. We Francji najczęściej oblewa się je sosem śmietanowym i serwuje z jajkami w koszulkach. To danie jest niezwykle proste, lecz podbija serca nawet największych krytyków kulinarnych

Więcej o:
Copyright © Agora SA