Okazuje się, że najdroższym warzywem na świecie są pędy chmielu. W Niemczech, Belgi czy Holandii poszukują ich najsłynniejsi szefowie kuchni, płacąc za kilogram nawet tysiąc euro, czyli ponad 4,5 tys. złotych. Coraz częściej chmiel uznawany jest za towar luksusowy, a szczególnie jego białe pędy, które można zrywać bardzo wczesną wiosną.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W naszym kraju pędy chmielu można najczęściej spotkać dziko rosnące w lasach i ogrodach, ale także w pobliżu upraw tejże rośliny. Co ciekawe zdarza się, że ogrodnicy traktują ją jak chwast, który pogarsza wygląd pielęgnowanych klombów lub grządek. Wszystko wskazuje jednak na to, że warto powstrzymać się od ich wyrywania i wyrzucania, gdyż nasi sąsiedzi są w stanie zapłacić za nie naprawdę sporo.
Młode pędy powinny mieć maksymalnie 6 liści, jeśli liście z łatwością odchodzą od łodygi, to znaczy, że pęd jest dobry. Sezon ich zbioru jest dosyć krótki, więc z poszukiwaniami trzeba poczekać do przyszłego roku, ale warto poszukać ich już teraz, żeby wiedzieć, gdzie się udać, ewentualnie rozważyć posadzenie chmielu we własnym ogrodzie
- zaznacza portal "Strefa Agro". Należy pamiętać, że podczas zbierania pędów chmielu nie powinno używać się nożyczek, noża, ani sekatora. Najlepszym sposobem jest łamanie ich na wysokości około 15 cm.
W kuchni największą wartość mają białe pędy chmielu, które nie zdążyły przebić się przez glebę. To właśnie w ich przypadku ceny są najwyższe. Zielone pędy nie są już tak drogie, jednak wciąż znajdują się w samej czołówce najdroższych warzyw na świecie. Zdaniem wielu rośliny te przypominają smakiem szparagi, jednak wyczuwalna jest w nich także nuta orzechów włoskich oraz jarmużu. Sposób ich jedzenia zależy od indywidualnych preferencji. Można spożywać je na surowo, jak i przygotowane na przykład w ramach sałatki, jednak należy pamiętać, aby sparzyć je wcześniej wrzątkiem. To właśnie obróbka termiczna sprawia, że pędy chmielu zaczynają przypominać w smaku szparagi. We Francji najczęściej oblewa się je sosem śmietanowym i serwuje z jajkami w koszulkach. To danie jest niezwykle proste, lecz podbija serca nawet największych krytyków kulinarnych.