Kilka lat temu cały świat oszalał na punkcie wielkich kubków ze słodką, smakową kawą. Wybór w kawiarniach jest ogromny - karmelowe, czekoladowe i waniliowe latte, sezonowo również dyniowe, piernikowe, a nawet lawendowe. Z kofeiną lub bez, z mlekiem krowim bądź sojowym, a to wszystko udekorowane kolorowymi syropami i grubą warstwą bitej śmietany. Brzmi apetycznie, ale czy taka kawa będzie równie smaczna jeśli dodamy do niej odrobinę wieprzowiny?
W sobotę 10 lutego w Chinach obchodzono Księżycowy Nowy Rok. Tego dnia w całym kraju organizowano na ulicach kolorowe parady, a mieszkańcy podróżowali do rodzinnych domów, by wspólnie go celebrować podczas obfitej kolacji. Choć świąteczne potrawy różnią się w zależności od regionu, to w wielu z nich pojawia się duszona wieprzowina. Danie z tym rodzajem mięsa nazywa się Dongpo, na cześć chińskiego poety i malarza Su Dongpo. Nie dziwi zatem fakt, że z tej okazji w sklepach i lokalach gastronomicznych pojawiły się sezonowe oferty specjalne. Tak jak w okresie świąt Bożego Narodzenia popularna sieć kawiarni Starbucks wprowadza do sprzedaży słynne "Ginger Bread Latte", tak z okazji Księżycowego Nowego Roku pojawiła się specjalna kawa. Produkt jest jednak dość nietypowy. Klienci mogą bowiem zakupić "Abundant Year Savory Latte", czyli pikantną kawę z dodatkiem wieprzowiny. Napój łączy w sobie espresso z sosem Dongpo Braised Pork Flavor, mlekiem gotowanym na parze, sosem wieprzowym i kawałkami mięsa do dekoracji.
Choć opis kawy może wydawać się wątpliwy, to zdjęcia przedstawiają apetycznie wyglądający napój. Widać na nich kawę z mżawką ciemnoczerwonego sosu na puszystej mlecznej piance i z kwadratowym kawałkiem wieprzowiny nabitym na szpikulec na brzegu kubka. Starbucks dołączył też zachęcający opis. Według niego jedzenie mięsa ma przynieść w nowym roku dobrobyt, a sam napój wprowadza "tradycyjne zwyczaje noworoczne do kawy" tworząc "niespodziewane pikantne i słodkie smaki". Cena za tak nietypową kawę wynosi 68 juanów, czyli około 36 złotych.