Nie kupuj, tylko wyhoduj. Wszystko, co trzeba wiedzieć o uprawie własnej kawy w doniczce

Trudno znaleźć osobę, która nie wiedziałaby, czym jest kawa. Jednocześnie większość osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że można ją hodować w domu. Sprawdzamy, jak uprawiać w swoich czterech kątach kawowca, by przez długie lata zachwycał pięknymi kwiatami i kolorowymi owocami.

Dzień bez kawy jest dla wielu osób dniem straconym. Nie ma jednak nic lepszego niż filiżanka zrobiona ze świeżomielonych ziaren. W sklepach można znaleźć najróżniejsze gatunki do wyboru. A co jeśli wam powiemy, że da się wyhodować kawę samemu w domu? 

Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy

Kwiat kawa - pielęgnacja. Zadbaj o nią w odpowiedni sposób i ciesz się pięknem zieleni

Jedną z pierwszych rzeczy, o których trzeba wiedzieć w samodzielnym uprawianiu kawy, jest fakt, że wsadzenie ziarenka z torebki do ziemi nie zadziała. Ziarna kawy sprzedawane w sklepach są bowiem wypalane w temperaturze 200 stopni Celsjusza, więc nic z nich już nie wyrośnie. Jeśli więc chcemy rozpocząć własną uprawę, potrzebować będziemy albo nasion, albo gotowej sadzonki. Warto jednak zaznaczyć, że nie są to popularne rośliny doniczkowe, więc możemy się trochę naszukać, zanim je znajdziemy. Najlepsza do uprawy w domowych warunkach będzie karłowata odmiana kawowca. Zarówno kwiaty, jak i owoce pojawiają się na niej w sezonie letnim. Trzeba będzie jednak trochę na nie poczekać po posadzeniu, ponieważ wychodzą dopiero na drugi rok. Już same białe kwiaty mają wyraźny i bardzo charakterystyczny aromat. Owoce natomiast wschodzić będą w zielonym kolorze, by później zmienić go na żółty, a w końcu czerwony. Co ważne mogą one zdobić roślinę nawet przez pół roku nie tracąc przy tym jędrności, ani nie gnijąc - zaczną po prostu wysychać.

Jak dbać o kawę w doniczce? Dzięki temu wyrośnie piękny i duży

Kawę można zasadzić w dowolnym momencie, jednak najlepiej będzie zrobić to wiosną. Najłatwiej oczywiście kupić gotową sadzonkę, jeśli jednak chcemy hodować ją od ziarenka, to musimy zaopatrzyć się w nasiona. W tym przypadku im świeże tym lepsze. Ziarna przed posadzeniem namaczamy przez 24 godziny w letniej wodzie, a następnie ściągamy z nich cieniutką skórkę. Tak przygotowane umieszczamy w wilgotnym piasku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy zaczną kiełkować, należy przesadzić je do doniczki z ziemią kompostową, a latem wsadzić do zwykłej ziemi. Trzeba jednak pamiętać, że nasiona potrzebują temperatury 25 stopni Celsjusza, by właściwie się rozwijać. Co więcej, kawowiec potrzebuje jasnego miejsca, nie będąc jednocześnie narażonym na działanie bezpośredniego światła słonecznego. W sezonie letnim należy go obficie podlewać, choć nadmiar wody zbierający się na podstawce doniczki powinno się usuwać. Od czasu do czasu można spryskać go wodą, ponieważ lubi wilgotne powietrze. Kawowce powinno się przesadzać do większych doniczek co dwa lata. Nawet karłowate potrafią osiągać do dwóch metrów wysokości. Niestety nawet po wyhodowaniu pięknego kawowca raczej nie uda się nam z niego zebrać ziaren do parzenia. Będzie za to stanowić idealną roślinę doniczkową. 

Więcej o: