Za granicą zajadą się tą rybą, a wielu Polaków o niej nie słyszało. Jest jedną z najsmaczniejszych

Masz ochotę na rybę, ale znudziły ci się dorsze i łososie? Ten gatunek zwali cię z nóg. Nie bez powodu jest uważany za jeden ze smaczniejszych na świecie, a w Grecji i Chorwacji zajadą się nim na potęgę. Jak przygotować pyszne danie z tej ryby? Sprawdź nasz przepis.

Ryby w Polsce nie cieszą się tak dużą popularnością jak w krajach południowej Europy. Oczywiście wielu z nas je karpia na Boże Narodzenie, śledzia na rodzinne imprezy czy dorsza lub łososia w piątki, ale rzadko kiedy otwieramy się na rybne nowości. To ogromny błąd, bowiem niektóre gatunki są zaskakująco smaczne i bogate w wiele wartościowych składników odżywczych. Do takich ryb należy na przykład dorada. W Grecji, we Włoszech czy w Chorwacji jest prawdziwym rarytasem, a wielu Polaków wciąż jej nie zna.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

Jak smakuje ryba dorada? Nie bez powodu za granicą jest rarytasem

Dorada występuje głównie w Morzu Śródziemnym, dlatego jest tak popularna w krajach u jego wybrzeży. To średniej wielkości ryba osiągająca około 70 centymetrów długości ze srebrzystym ubarwieniem. Można ją rozpoznać głównie po ciemnym grzbiecie i jasnym brzuchu. Jej wartość użytkowa jest bardzo wysoka z uwagi na częste poławianie jej w Grecji, Chorwacji, Turcji, Hiszpanii i we Włoszech. To właśnie tam jest uznawana za jedno ze smaczniejszych rybnych dań. Ma zwarte, ale delikatne i chude mięso, a co najważniejsze, nie ma zbyt wielu ości. Dzięki temu można ją bez obaw zjeść i z łatwością wyjąć ostre fragmenty. Doradę można podawać na kilka sposobów, choć zwykle w restauracjach smaży się ją na grillu. Jest na tyle smaczna, że nie wymaga żadnej marynaty ani sosu. Wystarczy odrobina soli, ulubionych ziół i masła, by rozpływała się w ustach.

Ryba dorada: przepis. Tak przyrządzisz ją w stylu śródziemnomorskim

Z uwagi na fakt, że w Polsce doradę jemy rzadziej niż w krajach Morza Śródziemnomorskiego, ryba jest słabiej dostępna niż w przypadku śledzia czy dorsza. Raczej na próżno szukać jej w małych sklepach rybnych i lepiej wybrać się do supermarketu. Aby docenić smak tego gatunku, warto przygotować ją tak, jak za granicą. Do ugotowania smacznego dania będziesz potrzebować:

  • dwóch ryb,
  • łyżki masła lub dwóch łyżek oliwy,
  • soli,
  • gałązki świeżego tymianku.
  1. Na początek należy wypatroszyć doradę i usunąć łuski. To czasochłonne zajęcie, dlatego warto szukać w sklepach gotowych ryb.
  2. Następnie nacieramy mięso oliwą lub roztopionym masłem i solimy. Do środka wkładamy gałązki tymianku lub ulubione przyprawy. 
  3. Na rozgrzany ruszt grilla kładziemy rybę i dokładnie smażymy z obu stron przez około siedem minut. Gatunek ten szybko łapie ciepło, dlatego należy kontrolować czas i stopień wysmażenia. Doradę można podawać z ziemniakami, frytkami lub samymi warzywami.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.