Wiele osób zastanawia się, kiedy można wyruszyć do lasów na zbiory grzybów. Prawdziwi pasjonaci grzybobrania wiedzą, że teraz już jest idealny czas, aby rozpocząć poszukiwania. Prawdziwi szczęściarze mogą trafić na naprawdę wyjątkowe okazy!
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby spotkać w Polsce grzyby, wcale nie trzeba czekać na jesień. Wystarczą odpowiednie warunki pogodowe w postaci ciepłych dni i nocy, które będą sprzyjały gatunkom, pojawiającym się już w pierwsze dni maja. Pani Danuta Majzer podzieliła się swoimi zbiorami z twórcami popularnego profilu facebookowego Lubuscy Łowcy Burz, pokazując pierwsze okazy koźlarzy, które miała okazję zebrać w lesie powiatu nowosolskiego. Na zdjęciach widać całkiem ładną kolekcję zebranych młodych pociech i kozaków.
Prawdziwym szczęściarzem okazał się być pewien mężczyzna już z początkiem kwietnia, który wiedział, że ciepła zima przyniesie wiosnę obsypaną grzybami - choć nie spodziewał się, że aż tak wcześnie. Pierwszego prawdziwka pokazał na swoim nagraniu w serwisie YouTube. Niestety, okazuje się, że niewiele wiosennych okazów nadaje się do zjedzenia. Mimo wszystko zdarzają się prawdziwe wyjątki. Królem wśród najczęściej spotykanych grzybów jadalnych wiosną jest smardz. Polskie Towarzystwo Mykologiczne przypomina jednak, że te można zbierać tylko w miejscach do tego przeznaczonych i nie są to lasy. Możemy je zabrać ze szkółek, ogrodów, parków czy ogrodów miejskich.
Innym gatunkiem, który można spotkać w maju, są kurki oraz borowiki ceglastopore, których miąższ po przekrojeniu zmienia kolor na granatowy. Jednak trzeba na nie uważać, gdyż bardzo łatwo można się pomylić z borowikami szatańskimi. Jeżeli masz problem z identyfikacją, zwrócić się o pomoc do specjalisty z sanepidu.
Może Ci się też spodobać:
- Te grzyby są warte więcej niż inne. Rozglądaj się w lesie, a być może zbijesz na tym fortunę
- Skalne Grzyby to wyjątkowe miejsce na wędrówkę. Kilka dekad temu wiedzieli o nich nieliczni
- Jest łudząco podobny do smardza, ale nie można go jeść. Po tym poznasz tego trującego grzyba