Te trujące grzyby do złudzenia przypominają jadalne. Na pierwszy rzut oka łatwo je ze sobą pomylić

Sezon na grzyby już się rozpoczął, więc wiele osób chwyta za koszyki i wyrusza w las. Trzeba być jednak niezwykle ostrożnym, by nie pomylić niektórych gatunków grzybów jadalnych z trującymi. Niektóre z nich są do siebie łudząco podobne. Trzeba zwracać dużą uwagę na szczegóły.

Grzybobranie jest jednym z najpopularniejszych hobby wśród Polaków. Niestety niektóre gatunki trujących grzybów są niezwykle podobne do tych jadalnych. Można je jednak od siebie odróżnić, o ile wiemy, czego powinniśmy wyglądać. Przygotowaliśmy krótki poradnik, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Gołąbek zielonawy i muchomor zielonawy są ciężkie do rozróżnienia. Trzeba patrzeć na trzon grzyba

Gołąbek zielonawy i muchomor zielonawy są pierwszą parą grzybów, które łatwo ze sobą pomylić. Gołąbek zielonawy rośnie najczęściej pod dębami bukami i brzozami. Jego kapelusz początkowo jest kulisty, jednak potem rozpościera się i ma charakterystyczne wgłębienie pośrodku. Występuje w barwach szarozielonej, szaroniebieskiej lub oliwkowej. Jego kapelusz jest na początku gładki, jednak później pojawiają się charakterystyczne pęknięcia. Często mylony jest on właśnie z muchomorem zielonawym, którego kapelusz na początku jest wypukły, ale potem się spłaszcza. Przybiera on kolory zielonkawe, a niekiedy biały i lśni. Jego trzon ma zygzakowaty wzór ze zwisającym pierścieniem i zgrubiałą nasadą. Ma dość charakterystyczny zapach, który jest mdły i słodkawy.

Czubajka kania i muchomor plamisty są bardzo podobne. W rozpoznaniu pomoże oderwanie kapelusza

Kolejną parą jest czubajka kania i muchomor plamisty. Kania rośnie grupowo w lasach liściastych i mieszanych, ale również przy drogach i na polanach. Jej kapelusz jest jajowaty, ale później zaczyna przypominać parasol z małym garbem na szczycie. Jest suchy, spękany i pokryty łuskami w różnych odcieniach brązu. Trzon jest długi, smukły, ale bulwiasty od podstawy. Wyłącznie kapelusz kani jest jadalny i bardzo łatwo odłamuje się on od trzonu. Muchomor plamisty pojawia się w lasach iglastych i liściastych, pod sosnami, świerkami, dębami i bukami. Jego kapelusz jest półkulisty, potem wypukły, a na koniec rozpostarty, z prążkowanym brzegiem, brązowawy z białymi plamkami. Jego zapach przypomina rzodkiewkę. W odróżnieniu od kani, o wiele ciężej odrywa się kapelusz od trzonu.

Mleczaj rydz i mleczaj wełnianka, podobne nie tylko w nazwie. Rozróżnić je można po mleczku

Mleczaj rydz i mleczaj wełnianka, są kolejnymi podobnymi grzybami. Rydz zazwyczaj pojawia się pod sosnami, a jego kapelusz jest na początku wypukły, a później lejkowaty o barwie pomarańczowej z domieszką zielonego. Po wgnieceniu jego pomarańczowe blaszki zielenieją. Trzon rydza jest cylindryczny z ciemnymi plamkami. Jego miąższ zawiera mleczko o pomarańczowej barwie. Mylony jest często z mleczajem wełnianką, który rośnie wyłącznie pod brzozami. Jego kapelusz jest wypukły, potem płaski i lejkowaty z podwiniętym brzegiem. Może występować w barwach od pomarańczowej do jasnobrązowej z ciemnymi koncentrycznymi kręgami. Wydziela on obficie białe, piekące w smaku mleczko.

Więcej przykładów grzybów niejadalnych, które do złudzenia przypominają jadalne, wraz ze zdjęciami znajdziesz TUTAJ

Więcej o: