Przepis kawę mrożoną, jak z popularnych kawiarni. Orzeźwi w upalne dni i smakuje nieziemsko

W letnie dni jak te nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż chłodny napój. Miłośnicy kawy zapewne nie wyobrażają sobie wakacji bez pobudzającego odpowiednika. Mrożona kawa, bo o niej mowa, nie tylko orzeźwia, ale i pobudza. Jak zrobić mrożoną kawę w domu? Przepis to banał!

Kawa mrożona to nic innego, jak napój kawowy podawany na zimno. W upalne dni warto go pić nie tylko rano, ponieważ oprócz dodatkowej energii, orzeźwi i nawodni organizm.

Zobacz wideo Mrożona kawa na największe upały

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl 

Kawa mrożona. Historia powstania tego idealnego trunku 

Według legendy ten popularny napój powstał zupełnie przez przypadek. Pewien reprezentant Szwajcarskiej firmy Nestlé w 1957 roku wybrał się w podróż do Grecji, aby przedstawić tam jeden z ich najnowszych produktów - kawę rozpuszczalną z czekoladą dla dzieci. Podczas przerwy pracownik postanowił przygotować napój sam dla siebie, według oryginalnego przepisu wystarczyło zalać napój gorącą wodą i mlekiem w shakerze. Okazało się jednak, że reprezentant nie ma jak przygotować sobie ciepłej wody. Wymieszał więc składniki z zimną wodą i w ten oto sposób powstała pierwsza kawa mrożona Frappé.  Od tamtego momentu przepis ten rozpowszechnił się po świecie w zaskakująco szybkim tempie. Oprócz tego istnieje jeszcze kilka wersji, według których kawa mrożona miała powstać, np. jedna z nich mówi, że powstała ona w Wiedniu w XVII wieku, gdy Turecka armia opuściła miasto, żołnierze pozostawili ogromną ilość kawy, a mieszkańcy nie wiedzieli, co z nimi zrobić, więc zaczęto eksperymentować, zalewając je np. zimną wodą. Niezależnie od legend, jakie powstały wokół wymyślenia tego kawowego napoju, jedno jest pewne - kocha ją miliony ludzi na całym świecie. 

Przepis na domową kawę mrożoną, ala Frappé. Mój sposób na upalne dni 

Tę kawę przygotujesz niezależnie od tego, czy posiadasz ekspres do kawy, zaparzarkę, czy też preferujesz kawę rozpuszczalną. Przepis jest bardzo prosty i wykonasz go w szybki sposób, ja wykonuję go za każdym razem gdy na zewnątrz panują upały. 

Składniki:

  • lody waniliowe 
  • masa kajmakowa (która zastąpi cukier)
  • mleko (takie, które preferujesz)
  • ok. 150 ml zaparzonej kawy 
  • kostki lodu 
  • bita śmietana 
  • syrop czekoladowy lub inny. 

Wszystkie składniki można wymieszać ze sobą w shakerze, jednak jeżeli nie posiadasz takiej maszyny, wystarczy kostki lodu dodać do szklanki, a następnie wymieszać ze sobą resztę składników np. blenderem, czy mikserem, a następnie dolać do szklanki. Aby uzyskać efekt jak z kawiarni, warto udekorować gotowy napój bitą śmietaną, a następnie polać np. syropem czekoladowym, lub karmelem. 

Może Ci się też spodobać: 
- Podatek od darowizny 2023. Rekordowe podwyżki już od 1 lipca. Te osoby całkowicie unikną opłat
- Ewa Wachowicz zdradza przepis na idealne ciasto na lato. Wystarczą zaledwie cztery tanie składniki
- Jeśli planujesz ognisko na działce, zapoznaj się z przepisami. Możesz mieć przez to spore kłopoty

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.