Magda Gessler ma swój własny przepis na najlepiej spędzone święta Wielkanocne. Poza najbliższą rodziną i pięknymi dekoracjami restauratorka stawia na proste, ale nie pozbawione wykwintności dania. Zobacz, jakie potrawy możesz przyrządzić na ten wiosenny czas oraz jak zrobić popisowy deser krok po kroku.
W tym roku Wielka Niedziela przypada na dzień 31 marca. Wielu Polaków będzie celebrować to święto niezmiennie przy wspólnym śniadaniu, a później obiedzie, w gronie swoich najbliższych. Poświęcone w Wielką Sobotę pokarmy powinny być proste i uniwersalne tak jak całe menu na świąteczny weekend. Doskonałą inspiracją będzie Magda Gessler i jej propozycje wielkanocnych dań. Jak sugeruje celebrytka, warto postawić na prostotę i szybkość wykonania oraz skupić się na swoich popisowych daniach. Ważne jest również, by przed rozpoczęciem pracy, dokładnie rozpisać sobie menu.
Niektóre potrawy wielkanocne są pracochłonne. Aby ułatwić sobie zadanie, trzeba działać z głową. Pierwsza sprawa to menu. Śniadanie wielkanocne nie wymaga trzymania się takich sztywnych reguł jak wigilia, dobór dań może być bardziej dowolny. Jeśli wiemy, że nie mamy zbyt wiele czasu, ograniczmy potrawy, które przyrządzimy same — z tych najtrudniejszych zróbmy jedną, góra dwie (na przykład galantynę i babę), ale niech będą one wykonane naprawdę popisowo. Z ołówkiem w ręku ustalmy, co trzeba kupić oraz w jakiej kolejności i konsekwentnie według listy róbmy zakupy.
- zdradziła Magda dla magazynu "Claudia". Przy okazji podała również przykładowe dania, po które sama sięga. Są to między innymi: jajka faszerowane, pieczona szynka wieprzowa z goździkami, galantyna z kurczaka, żurek z borowikami, biała kiełbasa z konfiturą z cebuli, sandacz na szpinaku z kremem z porów oraz desery, do których przejdziemy nieco później. Najpierw przyjrzyjmy się wielkanocnemu śniadaniu oraz obiadowi.
Na każdym stole wielkanocnym zawsze powinny znaleźć się jajka. Magda Gessler wybiera faszerowaną opcję. Wystarczy, że ugotujemy je na twardo i przekroimy na pół razem ze skorupką. Następnie wydrążamy je i siekamy na farsz. Kolejno na klarowanym maśle podsmażamy cebulę i pieczarki. Farsz, czyli smażone jajka, cebulę oraz posiekane jajka, mieszamy razem z odrobiną musztardy i majonezu. Na koniec wypełniamy nim skorupki i obtaczamy w bułce tartej. Danie przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień smażymy całość na masełku i wyjadamy ze środka łyżeczką. Zdaniem restauratorki to naprawdę popisowe, a zarazem proste danie, które wymaga od nas zaledwie odrobiny cierpliwości.
Na obiad z kolei celebrytka poza żurkiem proponuje potrawy z mięsa. Sprawdzą się tradycyjne schabowe marynowanie w mleku i cebuli, ale również deska wędlin lub pasztet domowej roboty. Ten ostatni jest banalnie prosty w wykonaniu. Przyrządzamy go z trzech rodzajów mięsa wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu, a także z dodatkiem wątróbki, słoniny, warzyw, jajek i ulubionych przypraw. Na początek smażymy mięso, poza wątróbką, na dużym ogniu i przekładamy do garnka, w którym mieszamy z przyprawami i wybranymi warzywami. Całość dusimy pod przykryciem. Po pewnym czasie do garnka dodajemy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy wszystko dodatkowy kwadrans. Równocześnie smażymy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz zajmujemy się jajkami. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę. Całość mielimy razem w maszynce do mięsa lub rozrabiamy ręcznie tak długo, aż będzie gładką masą. Na koniec dodajemy pianę z białek i przekładamy masę do wysmarowanej słoniną foremki. Całość pieczemy przez 90 minut w 160 stopniach Celsjusza. Nie zapominajmy także o podawaniu potraw z takimi dodatkami, jak grzybki w occie, korniszony, czy ćwikła, czyli innymi słowy, chrzan wymieszany z burakami. Jeśli chodzi o deser, Magda Gessler poleca postawić na ciasta. Sama co roku przygotowuje popisowego mazurka, który smakuje każdemu.
Ciasta, które zdaniem Magdy Gessler najlepiej sprawdzą się podczas świąt Wielkiej Nocy, to: baba rumowa w różowym lukrze, krakowski sernik (z gęstego twarogu z bakaliami), tort adwokacki lub zawijaniec z masą serową. Najlepiej wybrać jedno i zrobić z niego danie wieczoru. Restauratorka w swoim domu zawsze stawia na mazurka z różaną konfiturą. Aby go przyrządzić, musimy kolejno ugotować jajka na twardo, przecierając później żółtka przetrzeć przez drobne sito, a następnie dodać do nich mąkę, masło, cukier, oraz łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Ciasto należy dokładnie wymieszać, a później ugnieść, na koniec dodając drobno starkowaną skórkę z cytryny. Po odstawieniu do lodówki na kilka godzin ustawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W tym czasie rozwałkowujemy masę i układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Mazurka pieczemy tak długo, aż w środku uzyska złotą barwę. Po wyjęciu deseru czekamy, aż ostygnie i podajemy z różaną konfiturą i dowolnymi dekoracjami. Z nieco urozmaiconymi, ale wciąż prostymi przepisami nasze święta nabiorą nowego, jeszcze bardziej wiosennego i uroczystego nastroju.