Babka na Wielkanoc 2024, którą zachwycisz wymagających gości. Legendarny przepis Neli Rubinstein

Można by rzec, że nie ma świąt wielkanocnych bez dobrej babki. Znalezienie jednak odpowiedniego przepisu może przysporzyć nam nieco problemu. Receptura na ciasto według Neli Rubinstein uważana jest za jedną z najlepszych. W tym roku warto spróbować czegoś naprawdę wykwintnego.

Jeśli szukasz idealnego przepisu na wielkanocną babkę, to koniecznie musisz sprawdzić recepturę Neli Rubinstein. Żona popularnego pianisty była bowiem uznawana za jedną z najlepiej gotujących kobiet tamtych czasów. Warto w tym roku odświeżyć legendarny przepis i upiec ciasto, które z pewnością zachwyci zgromadzonych przy stole gości.

Zobacz wideo Tak Halejcio ozdobiła dom na Wielkanoc

Rubinstein to autorka jednej z najsłynniejszych książek kucharskich. Nazywano ją królową przyjęć

Książka Neli Rubinstein pod prostym tytułem "Kuchnia Neli" jest jedną z najpopularniejszych pozycji tego typu. Co więcej, od kilku dekad nie traci na popularności i choć była wydawana w 1990 roku, to przepisy z niej cieszą się sławą do dziś. Sama Aniela Młynarska Rubinstein również była nietuzinkową i znaną osobą. Żona zasłużonego pianisty Artura uczestniczyła w jego karierze, a dla znajomej śmietanki towarzyskiej urządzała poczęstunki. Kompozytor nie raz chwalił jej talent kulinarny, a goście nazywali ją "królową przyjęć". Wszystkie potrawy, które przygotowywała, bazowały na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Gotując zaś, polegała przede wszystkim na intuicji. Nela uwielbiała proste, szybkie dania, które równocześnie charakteryzowały się wieloma smakami. W gotowanie wkładała całe swoje serce. Książkę, w której postanowiła zawrzeć całą rodzinną schedę, wydała już po śmierci męża. Szybko zdobyła ona jednak ogromny rozgłos. Nie ma się co dziwić, w końcu zdradziła stosowane od kilkuset lat sekrety.

Książka kucharska: "Kuchnia Neli" to zbiór przepisów na każdą okazję. Zainspiruj się na Wielkanoc

Książka zbierająca rodzinne przepisy Neli Rubinstein zawiera nie tylko gotowe formuły, ale również osobiste zapiski na temat poszczególnych dań, luźne przemyślenia i anegdoty, a niekiedy nawet zdjęcia. Tak, jak i w gotowanie, tak w pisanie, Aniela Młynarska włożyła ogrom uczucia. Potrawy, które proponuje, sprawdzą się na każdą okazję. Znajdziemy tam zarówno słodkie, jak i wytrawne dania. Pomysły na obiad, przekąski czy desery. Najpopularniejszym jednak i najczęściej wybieranym jest ten, dotyczący pysznej babki wielkanocnej. Co roku korzysta z niego ogrom osób, a wiele z nich nie może doczekać się świąt właśnie ze względu na soczyste i aromatyczne ciasto. Jeśli jeszcze nie mieliśmy okazji do wypróbować, tegoroczne święta nadadzą się do tego idealnie.

Przepis na wielkanocną babkę według Neli Rubinstein. Jest prosta, ale pyszna i efektowna

Zanim przygotujemy babkę, warto zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne składniki. Będziemy potrzebować świeżych drożdży, cukru, mąki pszennej, mleka, soli, jajek, masła, skórki pomarańczy i cytryny, esencji migdałowej, rodzynek, odrobiny rumu, cukru pudru oraz wody i soku z cytryny. Przygotowanie może być nieco czasochłonne, ale jest tak naprawdę wyjątkowo proste. Na początek 40 gram drożdży wkładamy do naczynia, zalewamy połową szklanki ciepłej wody, dosypujemy odrobinę cukru i po wymieszaniu odkładamy na kilka minut. W międzyczasie do dużej miski wsypujemy dwie szklanki mąki, dolewamy półtorej szklanki ciepłego mleka oraz szczyptę soli dla smaku. Całość mieszamy, po czym dolewamy do niej drożdże. Teraz do powstałej masy dodajemy jeszcze odrobinę cukru, 120 gram masła, 10 żółtek, starkowane skórki cytrusów, jedną czwartą łyżeczki olejku migdałowego oraz kolejne dwie szklanki mąki. Ciasto wyrabiamy przez około kwadrans. Następnie przykrywamy masę ręcznikiem i odstawiamy na trzy godziny, by zwiększyło swoją objętość. Po upływie tego czasu dodajemy namoczone w rumie rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Poświęcamy chwilę na dalsze wyrabianie ciasta i zajmujemy się przygotowaniem formy. Smarujemy ją masłem i posypujemy odrobiną mąki. Foremkę napełniamy ciastem do około jednej trzeciej wysokości i znów czekamy, aż masa wyrośnie. Gdy zajmie już całe naczynie, smarujemy górę odrobiną surowego jajka i wstawiamy babkę do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Na koniec zostawiamy babkę do całkowitego ostygnięcia i przygotowujemy lukier do polania. Ucieramy go z rumu, wody, soku z cytryny oraz cukru pudru. Dekorujemy według uznania.

Więcej o:
Copyright © Agora SA