Wielkanoc już za kilka dni, dlatego im szybciej zaczniemy planować świąteczne potrawy, tym lepiej na tym wyjdziemy. Oczywiście jak co roku na stołach pojawi się masa jajek. Będą zarówno ozdobą, jak i elementem przekąsek. Jajka są nieodłącznym elementem Wielkanocy i mogłoby się wydawać, że widzieliśmy je już we wszystkich możliwych postaciach. Mało kto jednak wie, że można farbować nie tylko skorupki, ale także wnętrze. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowymi przekąskami, sprawdź, jak zafarbować jaja od środka.
Zwykle gdy mowa o farbowaniu jaj, myślimy o malowaniu skorupek. Niektórzy gotują też jajka w wodzie z dodatkiem cebuli, buraków lub innych warzyw, które nadadzą im wyjątkowego koloru. Niewielu jednak widziało kolorowe jajka bez skorupki. Tak przygotowane jedzenie będzie nie tylko smaczne, ale także stworzy dodatkową dekorację na stół. Goście z pewnością będą zachwyceni. Jak przygotować kolorowe jajka? Na początek należy je ugotować. Włóż jajka do wrzącej wody i odmierzaj czas w zależności od tego, jaki chcesz uzyskać efekt. Dla jaj na miękko jest to zwykle 6 minut, dla średnio ściętego żółtka 7 minut i 10 minut dla jajek na twardo. Następnie do kilku szklanek należy wlać zimną wodę w taki sposób, by wypełniała tylko połowę naczynia. Do każdej szklanki dodajemy około 20 kropel barwnika spożywczego. Zwykle w sklepach można dostać cztery podstawowe kolory, czyli czerwony, żółty, zielony i niebieski. Aby uzyskać inne barwy, trzeba je zmieszać:
Ugotowane i obrane jajka wrzucamy do kolorowej wody na około dwie godziny. Po tym czasie białka nabiorą intensywnych kolorów i będą się pięknie prezentować na stole.
Choć barwniki spożywcze są bezpieczne i można bez problemu zjeść potrawy z ich dodatkiem, nie każdy je lubi. Jeśli wolisz zabarwić jajka przy użyciu naturalnych "farb", zamarynuj je w słojach z odpowiednimi dodatkami. Ten sposób zdradził Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel w rozmowie z portalem Onet. Mężczyzna zalecił przygotowanie kilku kolorowych marynat, do których można wrzucić jajka. Tak jak poprzednio, należy je najpierw ugotować i pozbyć się skorupek. Następnie przygotowujemy marynaty:
Do każdego słoja wrzucamy kilka jaj i trzymamy w marynacie od 6 do 12 godzin. Po tym czasie jajka przybiorą piękną barwę, a dodatkowo będą zaskakiwać oryginalnym smakiem.