Tak przygotujesz kolorowe jajka na Wielkanoc. Będą nie tylko piękne, ale też zachwycą smakiem

Jak zrobić kolorowe jajka na Wielkanoc? Pisanki są nieodłącznym elementem każdych świąt. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, nie musisz ich ręcznie malować. Jajka można zafarbować na kilka prostszych, domowych sposobów. Zaskocz swoich gości kolorowymi potrawami.

Wielkanoc już za kilka dni, dlatego im szybciej zaczniemy planować świąteczne potrawy, tym lepiej na tym wyjdziemy. Oczywiście jak co roku na stołach pojawi się masa jajek. Będą zarówno ozdobą, jak i elementem przekąsek. Jajka są nieodłącznym elementem Wielkanocy i mogłoby się wydawać, że widzieliśmy je już we wszystkich możliwych postaciach. Mało kto jednak wie, że można farbować nie tylko skorupki, ale także wnętrze. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowymi przekąskami, sprawdź, jak zafarbować jaja od środka. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jak zrobić kolorowe jajka na Wielkanoc? Domowe sposoby na farbowanie białek

Zwykle gdy mowa o farbowaniu jaj, myślimy o malowaniu skorupek. Niektórzy gotują też jajka w wodzie z dodatkiem cebuli, buraków lub innych warzyw, które nadadzą im wyjątkowego koloru. Niewielu jednak  widziało kolorowe jajka bez skorupki. Tak przygotowane jedzenie będzie nie tylko smaczne, ale także stworzy dodatkową dekorację na stół. Goście z pewnością będą zachwyceni. Jak przygotować kolorowe jajka? Na początek należy je ugotować. Włóż jajka do wrzącej wody i odmierzaj czas w zależności od tego, jaki chcesz uzyskać efekt. Dla jaj na miękko jest to zwykle 6 minut, dla średnio ściętego żółtka 7 minut i 10 minut dla jajek na twardo. Następnie do kilku szklanek należy wlać zimną wodę w taki sposób, by wypełniała tylko połowę naczynia. Do każdej szklanki dodajemy około 20 kropel barwnika spożywczego. Zwykle w sklepach można dostać cztery podstawowe kolory, czyli czerwony, żółty, zielony i niebieski. Aby uzyskać inne barwy, trzeba je zmieszać:

  • pomarańczowy - 17 kropli żółtego, 3 krople czerwonego,
  • fioletowy - 15 kropli niebieskiego, 5 kropli czerwonego,
  • turkusowy - 15 kropli zielonego, 5 kropli niebieskiego,
  • ciemny różowy - 14 kropli czerwonego, 6 kropli niebieskiego,
  • żółto-zielony - 14 kropli zielonego, 6 kropli żółtego.

Ugotowane i obrane jajka wrzucamy do kolorowej wody na około dwie godziny. Po tym czasie białka nabiorą intensywnych kolorów i będą się pięknie prezentować na stole.

Jak się farbuje jajka? Przygotuj pyszne, kolorowe marynaty

Choć barwniki spożywcze są bezpieczne i można bez problemu zjeść potrawy z ich dodatkiem, nie każdy je lubi. Jeśli wolisz zabarwić jajka przy użyciu naturalnych "farb", zamarynuj je w słojach z odpowiednimi dodatkami. Ten sposób zdradził Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel w rozmowie z portalem Onet. Mężczyzna zalecił przygotowanie kilku kolorowych marynat, do których można wrzucić jajka. Tak jak poprzednio, należy je najpierw ugotować i pozbyć się skorupek. Następnie przygotowujemy marynaty:

  • Brązowa: do słoja wlewamy 250 ml wody, następnie dodajemy 250 ml sosu sojowego, kawałek suszonych alg sushi nori, łyżeczkę cukru i 50 ml sake, octu ryżowego lub jabłkowego. 
  • Żółta: do słoika wlewamy 750 ml wody, dodajemy dwie czubate łyżki kurkumy, łyżeczkę mielonego imbiru, 20 ml octu jabłkowego, łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
  • Różowa: gotujemy dwa buraki przez około godzinę, następnie kroimy je na kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Zalewamy je wodą i dodajemy łyżkę miodu, 50 ml octu jabłkowego, 20 ml sosu sojowego, liść laurowy, kilka goździków i szczyptę soli. Całość gotujemy przez około 10 minut, po czym przelewamy do słoika.
  • Niebieska: do garnka wrzucamy drobno siekaną kapustę czerwoną (pół główki), liść laurowy, 50 ml octu jabłkowego, 20 ml sosu sojowego, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i kilka ziaren pieprzu. Gotujemy całość przez 20 minut, następnie studzimy i przelewamy do słoja.

Do każdego słoja wrzucamy kilka jaj i trzymamy w marynacie od 6 do 12 godzin. Po tym czasie jajka przybiorą piękną barwę, a dodatkowo będą zaskakiwać oryginalnym smakiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA