Przy okazji świątecznych zakupów nie możemy zapomnieć o majonezie. Pytanie tylko, jaki wybrać? Firma CMR sprawdziła, gdzie i jakie majonezy Polacy kupują najchętniej. Okazuje się, że ważnymi graczami na rynku są nie tylko Winiary i Kielecki.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Biorąc pod uwagę wiele różnych badań, możemy skutecznie określić, który majonez wolą jeść Polacy i przed Wielkanocą raz na zawsze rozstrzygnąć odwieczną walkę między Winiary a Kieleckim. Z danych opublikowanych w 2022 roku na portalu wiadomoscihandlowe.pl możemy się dowiedzieć, że najczęściej majonez kupujemy w marketach (aż 47 proc.), a rzadziej w lokalnych sklepikach (23 proc.). W sklepach o powierzchni do 2500 metrów kwadratowych najpopularniejszy jest Winiary, a na drugim miejscu uplasował się Kielecki. Równocześnie inaczej wygląda to wśród lokalnych firm oraz podczas podziału na regiony. Przykładowo, na południu kraju o wiele lepiej sprzedaje się majonez Kielecki. Za to w niewielkich sklepach osiedlowych Polacy równie chętnie wybierają lokalne produkty.
Firma CMR przeprowadzała te same badania również w zeszłym roku. Wtedy aż 75 proc. rynku należało do firm takich jak: Winiary (45 proc.), Kielecki (19 proc.), Mosso (8 proc.) i Roleski (4 proc.). Resztę zajmowały lokalne produkty. Już wtedy udało się także zauważyć zupełnie nowy, wciąż rosnący trend, czyli zakup majonezów w wersji wegańskiej (bez jajek). Polacy coraz chętniej sięgają po produkty vege, choć nie zawsze ich skład jest lepszy od zwykłych. Różnią się jednak tym, że są wykonywane wyłącznie z roślinnych składników, niepochodzących od zwierząt. Z badań wyniknęło, że w dyskontach do 2500 metrów kwadratowych najlepiej sprzedaje się Vegan Majo marki Develey. Drugie miejsce zajmuje wegański sos Roleski, a trzecie Kielecki. Winiary również wprowadziło swoją wersję vege majonezu, ale nie jest ona tak popularna jak trzy poprzednie.