Ta pizza kosztuje tyle, co luksusowe wakacje. Międzynarodowy Dzień Pizzy możesz świętować jak król

Międzynarodowy Dzień Pizzy nie może zostać zignorowany. 9 lutego warto skusić się na najdroższą pizzę w Polsce, serwowaną przez warszawską restaurację. Cena włoskiego placka w tym miejscu powala, jednakże wciąż ustępuje miejsca tym, które oferowane są w innych częściach globu. Oto nasi rekordziści.

Choć pizza kojarzona jest z uwielbianą przez Polaków przekąską oferowaną przez liczne lokale w dość przystępnej cenie, to rzeczywistość może wyglądać zupełnie inaczej. Do tej pory za najdroższą pizzę w Polsce uznawany był placek serwowany w restauracji Casa di Paolo w Redzie. Tam za kulinarną przyjemność należy zapłacić niemalże 800 złotych. A co jeśli istnieje miejsce, w którym nawet najniższa krajowa nie pokryłaby kosztu takiego obiadu? To nie fikcja. 

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Święto pizzy. Najdroższa pizza w Polsce zabierze nam całą wypłatę 

Warszawa lubi udowadniać, że jest najdroższym miastem w Polsce i teraz znów jej się to udało. W stolicy znajduje się pewna restauracja - pizzeria Chicago Pizza - w której przyrządzono najdroższy włoski placek w kraju. Zadanie nie należało do najcięższych i ostatecznie warszawska pizza pobiła swojego przeciwnika aż o prawie 2,5 tys. złotych. Tak zwana Złota Pizza tworzona jest na specjalne zamówienie klienta, a jej składniki nie należą do tych najbardziej oczywistych. Wśród dodatków można znaleźć między innymi: ogon homara, najdroższa wołowina świata, kawior, parmezan, mozzarella i jadalne złoto.

Karaibskie ogony homara po bretońsku, Medaliony z cielęciny Wagyu, jadalne złoto, sos camembert, parmezan, mozzarella. Podawane ze słoiczkiem czarnego kawioru i w złotym pudełku. Eksplozja wszystkich kubków smakowych gwarantowana

- czytamy na facebookowym profilu pizzerii. Cena tego raju dla ludzkiego podniebienia sięga 3333 tys. złotych, mimo to wciąż nawet nie zbliża się do tych pizz, które uznawane są za najdroższe na świecie. W niektórych miejscach potrzeba nieco więcej zer na koncie. 

9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Najdroższa pizza na świecie droższa od tropikalnych wakacji 

Dziś pizzę można kupić niemalże na każdym rogu. Kojarzona jest często ze zwykłym fast foodem, przez co staje się idealną opcją na szybki i stosunkowo tani obiad. Warto jednak pamiętać, że to danie ma swoją historię, a we Włoszech traktowane jest z największą starannością - by zadowolić nawet najbardziej wybrednych klientów. Podstawą są najwyższej jakości produkty, których nie brakuje w restauracji Renato Viola zlokalizowanej mieście Salerno we Włoszech. To właśnie tam można zjeść najdroższą pizzę na świecie - „Pizzę Ludwika XIII". Cena 20 cm placka sięga 12 tys. dolarów, czyli ponad 45 tys. złotych i w tym przypadku również przygotowywana jest na zamówienie klienta, co trwa aż 72 godziny. Zgodnie z przepisem ciasto, zanim trafi do pieca, musi swoje odpocząć. W cenie są także odwiedziny kucharza i sommeliera, którzy podają pizzę w domu klienta i robią z tej chwili prawdziwy spektakl. "Pizza Ludwika XIII" słynie z trzech rodzajów kawioru, ekologicznej mozarelli buffalo, siedmiu odmiar sera, australijskiej soli różowej z rzeki Murray, krewetek oraz homara. Do przysmaku dodawany jest również koniak Remy Martin Cognac Louis XIII, idealnie pasujący do tego rodzaju pizzy oraz butelka szampana Krug Clos du Mesni z 1995 roku. Może i jest drogo, lecz tutaj ciężko mieć jakiekolwiek zastrzeżenia co do jakości. 

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2024. Te pizze nie mają sobie równych - przynajmniej w cenie 

Pizza z Salerno została okrzyknięta prawdziwą królową, lecz są i takie, które "depczą jej po piętach". Nie da się ukryć, że "Pizza Ludwika XIII" jest niepodważalnym numerem jeden w kontekście ceny, natomiast na drugim miejscu tego rankingu znajduje się pizza z Not-So-Poor Man’s w Nowym Jorku. Słynna "Pizza dla Zakochanych" kosztuje ponad 8 tys. dolarów, a więc ponad 32 tys. złotych. Wyjątkowość placka polega na tym, że jest on w kształcie serca. Do wyboru mamy dwie opcje podania: z proszkiem z diamentów lub pierścionkiem z brylantem i butelką szampana Dom Perignon, co sprawia, że jest to idealny pomysł na kreatywne i nietanie zaręczyny. Podium zamyka natomiast pizza Royale 007, która została stworzona przez Dominikę Crollę na cześć samego Jamesa Bonda. Ta jest nieco tańsza od swoich poprzedniczek, lecz równie wyjątkowa. Jej cena to 4 tys. dolarów, czyli 16 tys. złotych, a w skład jej dodatków wchodzą: sos pomidorowy, łosoś wędzony, kawior nasączony Dom Perignon, medaliony z dziczyzny, homar maczany w koniaku, ocet balsamiczny oraz szynka prosciutto, a to wszystko zdobi jadalne 24-karatowe złoto

Więcej o:
Copyright © Agora SA