Wyjątkowy grzyb pojawił się w polskich lasach. Leśnicy zwracają uwagę na smak. Ma przypominać kurczaka

Lasy Państwowe opublikowały zdjęcie smakowitego grzyba, który już pojawił się w polskich lasach. Choć smak tego grzyba jest zachwycający, to stanowi on spore zagrożenie dla drzew. Okazuje się, że po kilku latach bytowania na roślinie powoduje jej obumarcie.

Choć najwięcej grzybów spotkamy w lesie jesienią, to nie tylko wtedy warto udać się z koszykiem na spacer. Leśnicy opublikowali właśnie zdjęcie okazu, który zachwyca swoim smakiem. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Żółciak siarkowy pojawił się już w lesie. Leśnicy twierdzą, że smakuje jak kurczak 

Żółciak siarkowy nazywany także kurczakiem z lasu to wyjątkowy grzyb, który już pojawił się w polskich lasach. Co wyróżnia go na tle innych grzybów? Przede wszystkim smak. Jak informują leśnicy z Nadleśnictwo Wipsowo, którzy opublikowali w poniedziałek zdjęcie grzyba, w smaku ma on przypominać mięso kurczaka. Tych przysmaków próżno szukać na letniej ściółce, gdyż rosną na boku drzew. Zazwyczaj są ułożone w charakterystyczny sposób. Rosną jeden nad drugim, tworząc "dachówkę".

Niestety, jak informują leśnicy, żółciak siarkowy jest pasożytem. Możemy go spotkać zarówno na osłabionych jak i zdrowych drzewach. Nim na pniu pojawią się owocniki, grzybnia rozrasta się wewnątrz rośliny. Kiedy zaatakuje drzewo, powoduje brunatną zgniliznę drewna. Z czasem pień w środku staje się pusty, a drzewo po ataku grzyba obumiera w ciągu kilku lat. 

Po tym poznasz żółciaka siarkowego. Leśnicy zdradzają, kiedy ten grzyb nadaje się do jedzenia

Żółciak siarkowy to pospolita huba, której pierwsze owocniki pojawiają się już maju i rosną do końca września. Znane są także pod nazwą: grzyb siarkowy, huba siarkowa, huba żółta czy kurczak leśny. Po czym poznamy żółciaka? Ma żółty kolor, a powierzchnia owocnika jest lekko pomarszczona. Miąższ młodych grzybów jest miękki, soczysty oraz gąbczasty. Ma przyjemny lekko kwaśny zapach. Leśnicy podkreślają, że choć żółciaki siarkowe są jadalny, to dotyczy to tylko młodych egzemplarzy. Z czasem jego owocniki stają się suche i niesmaczne. Grzyby te nadają się zarówno do duszenia, smażenia, jak i marynowania. 

Może Cię zainteresować:

Czas na grzybobranie. Leśnicy pokazali zdjęcie grzyba, którego każdy chciałby mieć w swoim koszyku
Grzybów w Polsce co niemiara. Takie okazy udało się zdobyć pani Danusi z lubuskiego. Jest czego zazdrościć
Wiemy, jakie grzyby w maju znajdziesz w polskich lasach. Szukaj ich w tych określonych miejscach
 

Więcej o: