Bierz koszyk i ruszaj na grzyby. Trwa sezon na "kurczaka z lasu". Przygotujesz z niego mnóstwo dań

Grzyby jadalne są doskonałym urozmaiceniem diety. Wiele z nich ma wyjątkowy smak, a w dodatku można je przygotowywać na wiele sposobów. Musimy jednak zachować przy tym ostrożność, aby uniknąć zatrucia. W tym przypadku różnicę robi jeden mały szczegół, który grzybiarze często pomijają.

Żółciak siarkowy to grzyb powszechnie spotykany w Polsce. Nazywany jest również żółtą hubą lub "kurczakiem z lasu". Zarówno jego pospolitość, jak i jaskrawa barwa sprawiają, że powinniśmy znaleźć go bez problemu. Raczej trudno jest też pomylić go z innym gatunkiem. Dlaczego więc przyniesienie do domu żółciaka siarkowego często kończy się zatruciem? Okazuje się, że błędem jest pominięcie jednego kroku.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Czy żółciak siarkowy jest jadalny? O tym szczególe musisz pamiętać

Żółciak siarkowy jest grzybem jadalnym, ale tylko pod warunkiem, że przed spożyciem zostanie dokładnie opłukany i ugotowany. Jeśli pominiemy obróbkę termiczną, będą nas czekać bardzo nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Co więcej, wielu grzybiarzy na facebookowej grupie o nazwie "Grzyby Moja Pasja" donosi, że samo usmażenie tu nie wystarczy. Onet z kolei zwraca uwagę na to, że lepiej unikać starych grzybów, które mogą być trujące nawet po ugotowaniu. Ponadto często są gorsze w smaku. Młode owocniki należy gotować przez 15 minut, jeśli wcześniej zostały pokrojone w plastry, lub 20-30 minut w przypadku gotowania grzyba w całości.

Zakładając, że wybierzemy młode grzyby i będziemy pamiętać o ich obgotowaniu, żółciak siarkowy może być doskonałym urozmaiceniem naszych dań. W smaku do złudzenia przypomina mięso kurczaka, więc jest chętnie wykorzystywany w potrawach wegetariańskich i wegańskich. Żółta huba może być składnikiem pasztetów, zapiekanek, a także wegańskich flaczków czy kotletów. Sprawdza się do smażenia, pieczenia i marynowania. Wielu wielbicieli przygotowuje też nuggetsy z żółciaka, czyli grzyby obtoczone w panierce i usmażone w oleju. Skoro wiemy już, jak można te grzyby przyrządzić i - co ważne - robić to w sposób bezpieczny, warto przybliżyć więcej informacji na temat ich zbierania.

Na jakich drzewach rośnie żółciak siarkowy? Właśnie trwa sezon na te pyszne grzyby

Sezon na żółciaka siarkowego zaczyna się w maju i zazwyczaj trwa do końca czerwca. Jak na hubę przystało, "kurczaka z lasu" znajdziemy na pniach drzew, a konkretniej drzew liściastych, zwłaszcza na wierzbach, topolach i dębach. Poza lasami występuje w ogrodach i sadach na drzewach owocowych, a nawet w parkach. Co ciekawe, żółciak siarkowy jest grzybem chorobotwórczym, który atakuje zarówno osłabione, jak i zdrowe rośliny, co prowadzi do ich gnicia od wewnątrz. Podczas zbiorów młode owocniki należy obcinać tuż przy pniu.

 

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: