Jeśli brakuje ci energii i orzeźwienia, wypróbuj to niesamowite połączenie. Pobudza mocniej niż kawa

Zwykła kawa to czasem za mało, zwłaszcza jeśli jest wyjątkowo gorąco, a czarny napój tylko wysusza gardło. Najlepiej połączyć orzeźwienie z energią, przyrządzając jeden z najpopularniejszych azjatyckich specyfików. Wypróbuj Jus Alpukat - popularny napój, będący nietypowym połączeniem smaków.

Jus Alpukat to nietypowy shake, będący połączeniem mrożonej kawy i awokado. Nie dość, że jest prawdziwą bombą energii, to jeszcze jest wyjątkowo zdrowy i orzeźwiający. Sprawdź, jak samodzielnie wykonać oryginalny i przepyszny napój na lato.

Zobacz wideo Mrożona kawa na największe upały

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Ten napój najlepiej orzeźwia w gorące dni, a do tego dodaje energii

Mieszkańcy Azji słyną z nietypowej kuchni i zdrowych przepisów. Jednym z popisowych napojów jest wyjątkowa kawa, wzmacniająca nie tylko energię, ale i witalność. Wszystko to dzięki połączeniu jej z awokadowym smoothie. Jus Alpukat, bo tak nazywa się specyfik, to przepyszne połączenie, choć mieszkańcom Europy może wydać się nieco dziwne. Większość z nas preferuje bowiem małą czarną, ewentualnie z mlekiem. Azjatycki napój charakteryzuje się jednak nie tylko doskonałym smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Jus Alpukat pełen jest między innymi błonnika, przeciwutleniaczy oraz witaminy E, które zapobiegają nowotworom i likwidują stres oksydacyjny. Ponadto awokado, zawarte w napoju, doskonale zadziała na naszą skórę oraz włosy i paznokcie. Przede wszystkim jednak specyfik z Azji doda nam wigoru na cały dzień. Posiada bowiem niski indeks glikemiczny, co świadczy o tym, że pozyskaną z niego energia będzie z nami dłużej niż po zwykłej kawie czy energetyku. Przygotowanie kawowego smoothie jest banalnie proste.

Jak zrobić kawę mrożoną? Wystarczy połączyć te kilka składników

Jus Alpukat, czyli mrożona kawa z dodatkiem awokadowego smoothie, jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Na początek najlepiej zaopatrzyć się w potrzebne składniki, czyli: awokado, skondensowane mleko, cukier, lód oraz ulubioną kawę. Najpierw kroimy owoc na pół i wyciągamy cały miąższ. Awokado rozbijamy w naczyniu widelcem tak, by powstała papka. Następnie dodajemy skondensowane mleko, cukier oraz pokruszony lód i mieszamy. Na koniec dodajemy kawę i wszystko razem miksujemy. Możemy użyć do tego blendera, ale nie jest to konieczne. Jus Alpukat możemy przygotować również w innych wariantach. Jeśli lubimy waniliowy posmak, możemy dodać do całości laskę wanilii. Doskonale będzie smakować również w połączeniu z cynamonem, czy miodem. Azjaci kawowe smoothie piją na dobre rozpoczęcie dnia, ale nie ma przeciwwskazań, by mrożonym napojem raczyć się po ciężkim dniu, wieczorem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA