Jajka na śniadanie to dla wielu osób najlepszy początek dnia. Można przygotować je na wiele różnych sposobów, więc niemal każdy powinien znaleźć coś, co mu zasmakuje. Jajecznica z kurkami zyskuje jednak szczególnie wielu zwolenników. Grzyby te są jednymi z najpopularniejszych w polskich lasach, a jeśli sami nie chcemy wybierać się na grzybobranie, bez trudu powinniśmy znaleźć je w sklepach. Jak zatem zabrać się za przyrządzenie posiłku?
Do przygotowania jajecznicy z kurkami najlepiej sprawdzą się świeże kurki. Jeżeli mamy grzyby zebrane z lasu, w pierwszej kolejności koniecznie musimy je oczyścić. W tym celu najlepiej przełożyć je do miski i zalać ciepłą wodą, a następnie dodać płaską łyżkę soli i zamieszać. Po 2-3 minutach kurki powinny wypłynąć na powierzchnię. Cały proces powtarzamy, aż na dnie miski nie zostanie piasek ani inne zabrudzenia. Wiele osób zastanawia się też, czy kurki przed smażeniem jajecznicy trzeba gotować. Nie jest to zabieg konieczny i opisany sposób z zalewą solną będzie wystarczający do oczyszczenia grzybów. Jeśli jednak zależy nam na obgotowaniu, możemy wrzucić kurki na chwilę do wrzątku. Jednocześnie musimy uważać, aby za bardzo nie nasiąknęły wodą przy dłuższym przetrzymaniu, ponieważ wówczas popsują cały posiłek. Mając gotowe grzyby, możemy przejść do właściwego przygotowywania jajecznicy.
Dużą zaletą jajecznicy z kurek jest nie tylko jej znakomity smak, lecz także krótka lista składników potrzebnych do przygotowania dania. Większość rzeczy pewnie znajduje się już w naszej kuchni. Będziemy bowiem potrzebować:
W pierwszej kolejności masło rozgrzewamy na patelni na małym ogniu. Przy zbyt dużej temperaturze masło zacznie się palić, a tego chcemy uniknąć. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy oczyszczone wcześniej grzyby przez około 15 minut. Jeżeli kurki puszczą dużo wody, to przed przystąpieniem do kolejnych kroków powinniśmy poczekać, aż płyn odparuje lub możemy odlać go z patelni. Problem ten prawdopodobnie pojawi się, gdy zdecydowaliśmy się na gotowanie grzybów. Następnym krokiem jest dodanie do duszonych kurek śmietany i jajek oraz doprawienie całości. Składniki mieszamy do momentu uzyskania zadowalającej konsystencji. Na koniec wystarczy dodać pietruszkę lub szczypiorek. Tak przygotowana jajecznica świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem, ale możemy też pokusić się o inne urozmaicenia.
Do przytoczonego powyżej przepisu można bardzo łatwo dodać cebulę, która będzie ciekawym urozmaiceniem smaku potrawy. Wystarczy posiekać drobno średniej wielkości cebulę i smażyć ją przez minutę na średniej mocy palnika przed dodaniem kurek. Podobnie postępujemy w przypadku boczku, przy czym tutaj nie potrzebujemy już tłuszczu do smażenia - wytworzy go podsmażany na suchej patelni boczek. Pomidory natomiast dodajemy po jajkach, na kilka minut przed końcem smażenia jajecznicy. Warto próbować różnych kombinacji, aż znajdziemy dodatki, które najbardziej nam odpowiadają. Czasu na eksperymentowanie mamy całkiem sporo, ponieważ sezon na kurki trwa aż do października. Oczywiście wydłuża to nieznacznie przygotowywanie śniadania, ale weekendy na taką kuchenną przygodę nadadzą się idealnie.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.