Jednym z najbardziej znanych składników w każdym polskim domu są jajka. Istnieje wiele sposobów na ich przygotowanie, na przykład: jaja po benedyktyńsku, turecku czy też w koszulkach. Jednak najbardziej znanymi metodami jest ugotowanie ich na twardo lub miękko. Podpowiemy wam, jak należy to zrobić.
Jajka na miękko wyróżniają się płynnym żółtkiem, które wylewa się, po przebiciu w pełni ugotowanego białka. Dobrze jest skomponować je z warzywami lub kanapką. Ponadto ich zaletą jest fakt, że w przeciwieństwie do jaj na twardo nie tracą one składników odżywczych, w wyniku krótszego procesu gotowania. Ile zatem powinniśmy gotować jajka na miękko? Wszystko zależy od ich wielkości:
Gotowanie jajek, krok po kroku:
Wybieramy garnek, w którym jajka będą mogły leżeć swobodnie obok siebie na dnie. Napełniamy go wodą i stawiamy na palnik w celu zagotowania się wody. Kiedy rozpocznie się proces wrzenia, przykrywamy garnek, aby usprawnić gotowanie. Jajka, które wcześniej przygotowaliśmy, należy umyć i następnie delikatnie - należy użyć w tym celu dużej łyżki - wkładamy je do wrzącej wody. Czas gotowania dostosowujemy do wielkości jajek. Jeśli zdarzy się, że jajko pęknie, oznacza to, że było już wcześniej uszkodzone.Po wrzuceniu jajek do wody powinna ona dalej wrzeć. W razie potrzeby podkręcamy moc palnika, jednocześnie uważając, żeby jajka nie były poddawane zbyt wysokiej temperaturze, która sprawi, że będą one podskakiwać. Kiedy upłynie czas, w którym mieliśmy gotować jajka, przenosimy garnek do zlewu, gdzie zalewamy jajka zimną wodą - w ten sposób zatrzymamy proces gotowania.
W jajkach na twardo chodzi o to, że zarówno białko jak i żółtko są, w pełni ugotowane. Wykorzystać je możemy do przygotowania pasty jajecznej, jako dodatek do sałatki czy tak samo jak w przypadku jajek na miękko - do kanapki. Czas gotowania jaj na twardo również jest zależny od wielkości produktu.
Jeśli chodzi o sposób gotowania jajek, proces wygląda tak samo jak w przypadku jaj na miękko. Warto pamiętać, że świeżość produktu jest istotna w procesie przygotowywania. Świeże jajka mogą potrzebować nieco mniej czasu. W miarę praktykowania sztuki gotowania jaj każdy znajdzie swój sposób i czas trwania tego procesu.