Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników grzybobrania. Po ostatnich ulewach w lasach aż roi się od różnego rodzaju grzybów. To doskonała okazja, by wybrać się na zbiory. Co ciekawe, pojawiło się naprawdę sporo gatunków, które zdobędziemy jeszcze przed sezonem we wrześniu. Przy okazji zwróć uwagę na prawidłowe zasady zbiorów.
Choć przyjęło się, że sezon na grzyby zaczyna się jesienią, to mało kto wie, że obfite zbiory możemy mieć już w czerwcu. Wszystko dzięki sprzyjającej pogodzie i ostatnim ulewom, które zapewniły w lasach odpowiednią wilgotność. Warto jak najszybciej wybrać się na poszukiwania, zanim nastąpią upały i coroczne susze. Do gatunków, które z pewnością znajdziemy teraz w ściółce, należą między innymi koźlarze, borowiki, podgrzybki, maślaki, a nawet kurki. Koźlarz babka to gatunek grzybów z rodziny borowikowatych, który najczęściej występuje w lasach sosnowych oraz brzozowych. Borowik szlachetny, potocznie nazywany prawdziwkiem, rośnie z kolei w borach liściastych, iglastych oraz mieszanych, dlatego też warto rozejrzeć się szczególnie za nim. Często możemy spotkać go w okolicach sosen, dębów oraz świerków. Podobnie jest z podgrzybkami. Maślaki natomiast rosną wyłącznie w lasach iglastych, pod sosnami. Co zaś w przypadku kurek?
Popularne i wyjątkowo smaczne kurki, a właściwie pieprzniki jadalne, to grzyby, które bardzo często goszczą w naszej kuchni. Warto rozejrzeć się za nimi w czerwcu, gdyż możemy trafić na naprawdę bogate zbiory. Szukajmy ich przede wszystkim pod świerkami, zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Niekiedy również rosną w zaciemnionych parkach i zagajnikach. ponieważ są to grzyby z blaszkami, łatwo jest pomylić je z innymi, czasem trującymi gatunkami. Pamiętajmy o wyjątkowej ostrożności i trzymaniu się pewnych zasad.
Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy znaleziony grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.
— czytamy na stronie Lasów Państwowych. Przestrzeganie powyższych punktów pozwoli cieszyć nam się udanym grzybobraniem.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.