Nalewka z głogu to jeden ze sposobów, w jaki można wykorzystać tę ciekawą roślinę. Głóg to popularna roślina o właściwościach leczniczych. Jest to krzew z rodziny różowatych, który można spotkać w naszych ogródkach i parkach, ale jego naturalnym środowiskiem są lasy i zarośla oraz niskie partie górskie. Wiosną krzewy głogu zdobią swoimi kwiatami skraje lasu, barwiąc się na biały bądź lekko różowy kolor. Owoce głogu mają okrągły kształt i są koloru czerwonego. Dojrzewają późnym latem i jesienią, a zbiory odbywają się na przełomie września i października. Owoce głogu są bogatym źródłem witaminy C, dlatego warto po nie sięgać. Dojrzałe owoce mogą być spożywane na surowo, można z nich przygotować także dżem oraz sok.
Na jakie dolegliwości pomaga nalewka z kwiatów głogu? Kiedy należy je zbierać? Okres kwitnienia rośliny przypada na maj i czerwiec i wtedy też powinniśmy dokonać zbioru kwiatów idealnych na nalewkę. Nalewka z kwiatów głogu przede wszystkim działa wspomagająco na pracę układu krwionośnego człowieka. Wzmacnia pracę serca i naczyń krwionośnych, wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, pomaga także w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Nalewka z kwiatów głogu jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób, które cierpią z powodu chorób układu krążenia. Ale to nie wszystko. Co jeszcze warto wiedzieć o głogu? Jest to roślina działająca korzystnie na pracę układu trawiennego ze względu na występujące w niej flawonoidy. Zielarki stosowały ją do leczenia biegunki, a także zaburzeń pracy pęcherzyka żółciowego. Należy mieć na uwadze, że nalewka z głogu to preparat, którego działanie wymaga czasu. Efekty będą zauważalne po ok. 2 miesiącach regularnego jej picia.
Podobnie, jak w przypadku innych roślin, do przygotowania nalewki z głogu wykorzystuje się zarówno kwiaty, jak i owoce. Jak zrobić nalewkę z kwiatów głogu? Sprawdź przepis.
Składniki: duży słoik kwiatostanów głogu, 1,25 l wódki 40%, 250 ml miodu np. lipowego, wielokwiatowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Słoik z kwiatostanami głogu zalewamy litrem wódki i odstawiamy na okres około dwóch tygodni w miejsce bez dostępu światła. Pozostałe 0,25 litra wódki łączymy z miodem i wstawiamy do dużego garnka. Garnek zalewamy wodą (tworzymy tzw. kąpiel wodną) i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się miodu. Gdy miód się już roztopi, studzimy powstałą mieszankę i zalewamy nią kwiaty głogu. Czekamy kolejne dwa tygodnie, po czym odcedzamy płyn i przelewamy go do butelek. Tak przygotowaną nalewkę z kwiatów głogu odstawiamy na okres trzech miesięcy. Po tym czasie powinna być gotowa do spożycia. Dzienna dawka wynosi 1-2 łyżeczki.
Do przygotowania nalewki z głogu na serce będą potrzebne:
Owoce głogu dokładnie myjemy, następnie suszymy i wkładamy do zamrażalnika na 3 dni. Po tym czasie owoce umieszczamy w słoiku, zalewamy śliwowicą, whisky oraz wodą. Odstawiamy w zaciemnione miejsce na okres tygodnia. Po upływie wskazanego czasu przecedzamy owoce. Otrzymany płyn zlewamy do butelek i szczelnie zamykamy, natomiast owoce ponownie wkładamy do słoika i zasypujemy cukrem. Po upływie kilku dni, gdy owoce puszczą soki, zalewamy je alkoholem, który wcześniej zlewaliśmy do butelek i znowu odkładamy w ciemne miejsce, tym razem na okres miesiąca. Po miesiącu przelewamy płyn przez sito, aby oddzielić go od owoców. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na około pół roku. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Lista przeciwwskazań do picia nalewki z głogu nie jest długa. Wszystko za sprawą faktu, że głóg jest jedną z najlepiej poznanych i najbezpieczniejszych roślin w ziołolecznictwie. Spożywanie nalewki z głogu w rozsądnych ilościach, nie powinno powodować skutków ubocznych. Kto jednak powinien jej unikać? Okazuje się, że nalewka nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także dla osób z niskim ciśnieniem tętniczym krwi. Ponadto, osoby cierpiące na choroby przewlekłe powinny skonsultować spożywanie nalewki z głogu ze swoimi lekarzami prowadzącymi. Nalewka może wchodzić w interakcję z lekami, zwłaszcza tymi, które regulują pracę układu krążenia.
Zobacz też: Nalewka z orzecha czarnego: właściwości, na co pomaga