Jajka faszerowane to must have na wielkanocnym stole. Oto banalne przepisy na efektowne przystawki

Jajka faszerowane to must have na Wielkanoc. Bez nich święta wielkanocne nie mogą się odbyć. Jajka nadziewane to ten rodzaj przystawki, który sprawia, że wielkanocny stół nabiera innego wymiaru. Jak je zrobić? Przedstawiamy banalne przepisy na efektowne przystawki.

Jajka faszerowane - przepisy, które warto znać

Dobry przepis na jajka faszerowane to absolutna podstawa. Na szczęście pomysłów na wielkanocne faszerowane jajka jest mnóstwo. Dzięki nim będziemy mogli zaszczycić bliskich genialnymi smakami. Jak zrobić najlepsze przystawki na zbliżające się święta wielkanocne? Poniżej przedstawiamy banalnie proste przepisy na przepyszne jajka faszerowane.

Składniki:

  • 6-8 jaj
  • 200 g szynki
  • sól, pieprz
  • 3 garści orzechów włoskich - należy je zmielić
  • posiekana natka pietruszki
  • majonez - ilość wedle uznania
  • jogurt naturalny - ilość wedle uznania

Wykonanie:

  • Ugotuj jaja na twardo.
  • Ostudź je, obierz i pokrój na pół.
  • Wyciągnij żółtka.
  • Umieść je w blenderze.
  • Dołóż orzechy i szynkę.
  • Dodaj umytą i osuszoną natkę pietruszki (zostaw trochę natki pietruszki do dekoracji).
  • Dopraw przyprawami.
  • Dodaj majonez i jogurt.
  • Całość wymieszaj w blenderze.
  • Tak przygotowaną masę, przełóż do białek.
  • Ułóż jajka na talerzu. Przystrój natką pietruszki.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Nadziewane jajka szynką parmeńską i rzeżuchą

Nadziewane jajka szynką parmeńską są delikatnym nawiązaniem do kuchni włoskiej. Jeżeli szukasz odświętnego przepisu, to zdecydowanie skorzystaj z poniższej prostej receptury. Co ważne, takie jajka faszerowane warto przystroić wielkanocną rzeżuchą. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 8 jajek
  • 12 plasterków szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz
  • rzeżucha
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek musztardy

Wykonanie:

  • W pierwszej kolejności zajmij się gotowaniem jajek. Należy ugotować je na twardo.
  • Później ostudź je. Najlepiej jeśli zalejesz je po prostu zimną wodą. Możesz dodać kostki lodu dla uzyskania szybszego efektu.
  • Obierz je ze skorupki. Odetnij delikatnie spód jajka, w taki sposób, aby wydobyć żółtka.
  • Pokrój 4 plasterki szynki.
  • Wymieszaj żółtka z pokrojoną szynką, umytą i posiekaną rzeżuchą i przyprawami. Dodaj musztardę i majonez.
  • Napełnij masą białka.
  • Dalej zwiń jajka szynką parmeńską.
  • Opcjonalnie przystrój faszerowane jajka rzeżuchą.

Przepis na nadziewane jajka ze śledziem i buraczkami

Przepis na nadziewane jajka rybą i buraczkami to kolejna typowa receptura wielkanocna. W przypadku tej potrawy bardzo ważne jest to, aby namoczyć wcześniej śledzie. Najlepiej jest wykonać to poprzedniego wieczora.

Składniki:

  • 5-6 jajek na twardo
  • filety śledziowe matias
  • 1-2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek tartych buraczków
  • kilka łyżek majonezu

Wykonanie:

  • Przygotowania rozpocznij od namoczenia śledzia. Wypłucz śledzie, namocz je w mleku. Pozostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • Ugotuj jaja na twardo.
  • Ostudź, obierz i przekrój na pół.
  • Wyciągnij delikatnie żółtka.
  • Wymieszaj żółtka z majonezem, przyprawami i buraczkami.
  • Nadziej masą białka.
  • Śledzie pokrój na małe kawałki. Przystrój wierzch jajek. Opcjonalnie możesz posypać jajka ulubionymi świeżymi ziołami.

Jajka tego typu warto przygotować wcześniej. Wówczas doskonale przesiąkną zapachami i smakami.

Zobacz też: Sałatka na święta Ewy Wachowicz. Masz warzywa ze świątecznego rosołu? Wykorzystaj je do sałatki

Więcej o: